Η μουσική κολεκτίβα Grup Yorum ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν

Χθες γράφαμε για την Ασλίν Ερντογάν, που, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, παραμένει έγκλειστη σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σήμερα έρχονται οι Grup Yorum, η δημοφιλέστατη και έντονα πολιτικοποιημένη στη ριζοσπαστική Αριστερά μουσική κολεκτίβα, να προσθέσουν ακόμα μια ψηφίδα στις διώξεις που υφίστανται οι Τούρκοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες από το καθεστώς Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Μόνο που στη δική τους περίπτωση η αντίσταση δεν περιορίζεται στο απαιτούμενο σθένος, διαθέτει επιπλέον μια ευρηματικότητα που σπάει κόκκαλα. Κυρίως, σπάει το φράγμα της σιωπής για όσα συμβαίνουν στη γείτονα. Στις 21 Οκτωβρίου, η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο που έπαιζαν και έσπασε τα μουσικά τους όργανα. Oι Group Yorum δεν πτοήθηκαν και πέρασαν αμέσως στην αντεπίθεση με τα μέσα που διέθεταν. Δημιούργησαν ένα βίντεο στο οποίο παίζουν ένα τραγούδι με τα κατεστραμμένα μουσικά τους όργανα. Σήμερα τα μέλη του συγκροτήματος είναι όλα προφυλακισμένα, ωστόσο το βίντεό τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου, συγκινεί, ευαισθητοποιεί και αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά πώς η ανάγκη για ελεύθερη έκφραση μπορεί να υπερβεί κάθε φραγμό.

Βεβαίως, οι Grup Yorum δεν βρέθηκαν ξαφνικά στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος. Το συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1985 από τέσσερις φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, έχει ταυτίσει τη μουσική του διαδρομή με την πολιτική δράση, γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή από το τουρκικό κοινό και διεθνή αναγνώριση. Το περιεχόμενο των στίχων τους αλλά και η κινηματική δράση των μελών τους έχουν κοστίσει στους Grup Yorum μπόλικες διώξεις και φυλακίσεις. Η ανανεωτική ματιά τους στη μουσική της χώρας τους και ο τρόπος που συνδυάζουν τη ροκ με τους παραδοσιακούς ήχους έχουν απλώσει τη φήμη τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μερικοί από τους μουσικούς τους, όπως ο Metin Kahraman κι ο Kemal Zahir Gurel, θεωρούνται από τους κορυφαίους μουσικούς και τραγουδοποιούς της Τουρκίας, ενώ οι δίσκοι τους, όταν δεν απαγορευόταν η κυκλοφορία τους, έμεναν σταθερά πρώτοι σε πωλήσεις. Στην Ελλάδα τους είχαμε ακούσει τον Ιούνιο του 2013 στο ΟΑΚΑ όπου συμμετείχαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]