Ένα διθυραμβικό κείμενο για το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian με την υπογραφή του βασικού αναλυτή οικονομικών θεμάτων, Αντίτια Τσακραμπόρτι.

Πώς θα αντεπεξέλθουμε εάν καταρρεύσει ο καπιταλισμός, αναρωτιέται ο Τσακραμπόρτι, για να δώσει αμέσως την απάντηση αναφερόμενος στους εργάτες που διατηρούν ζωντανό το εργοστάσιο – «ορισμένους από τους πιο γενναίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα παρουσιάζει την ιστορία της αυτοδιαχείρισης και την οριζόντια διοίκηση του εργοστασίου, όπου κανένας δεν είναι αφεντικό. «Mεσήλικες που συνήθιζαν να ακούν τα αφεντικά τους να ουρλιάζουν διαταγές (σαν σκυλιά) πήραν τον έλεγχο του χώρου εργασίας και της ίδιας της επαγγελματικής τους ζωής».

Ο Τσακραμπόρτι αναφέρεται ακόμη στη βοήθεια που προσέφεραν οι εργαζόμενοι στην τοπική κοινωνία βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και μέσω του κοινωνικού ιατρείου.

Αυτούς τους ανθρώπους τους εγκατέλειψε ο καπιταλισμός – τώρα απορρίπτουν οι ίδιοι τον καπιταλισμό ως αποτυχημένο.

Ο Guardian παρακολούθησε στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ την παράσταση του Ντάριο Φο «δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» με την Κάτια Γέρου στο πρωταγωνιστικό ρόλο και περιγράφει τα συναισθήματα των θεατών που έφευγαν με δάκρυα στα μάτια.

Διαβάστε το κείμενο εδώ

Το είδαμε εδώ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια