Βρισκόμαστε μία μέρα πριν την πιο κρίσιμη Δευτέρα της σύγχρονης ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Καθώς αύριο, ουσιαστικά, θα ξέρουμε την τελική απάντηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για το αν θα συνεχίσει ή όχι να βρίσκεται στον πάγκο των πρασίνων και τη νέα χρονιά.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και πιο οριακή από ποτέ. Υπάρχει δεδομένη διαφορά στις οικονομικές απαιτήσεις, αλλά όχι μόνο αυτό… Από τη νέα αγωνιστική σεζόν ο Παναθηναϊκός ούτως ή άλλως γυρίζει σελίδα, καθώς ο μεγαλομέτοχος της Κ.Α.Ε., Παύλος Γιαννακόπουλος, αφήνει τη σκυτάλη στο γιο του, Δημήτρη, ο οποίος θα αναλάβει το τεράστιο καθήκον της προεδρίας του συλλόγου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι αναμενόμενο, αφού λογικό ήταν και λόγω ηλικίας οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι να κουραστούν από τα τόσα χρόνια προσφοράς τους και ενεργής ενασχόλησης με τα δρώμενα του Παναθηναϊκού, επομένως, νομοτελειακά, τα ηνία θα περνούσαν στα χέρια κάποιου νεότερου και πιο φρέσκου. Εδώ όμως έγκειται και το πρόβλημα…

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς με το Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Τρανή απόδειξη, το περιστατικό που συνέβη πριν 2 χρόνια, όταν μετά τον αποκλεισμό από το Μαρούσι στην Ευρωλίγκα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εισβάλει στα αποδυτήρια της ομάδας και πάνω στην ένταση της στιγμής επιτέθηκε φραστικά σε παίκτες και προπονητικό “τιμ”, καταλογίζοντάς τους τις ευθύνες για αυτόν τον αποκλεισμό.

Τότε ήταν που ράγισε το γυαλί ανάμεσα στους 2 άνδρες, αλλά και ανάμεσα στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο με τους οπαδούς των πρασίνων, που του άσκησαν έντονη κριτική για αυτήν τη συμπεριφορά του. Ο σέρβος προπονητής, εκνευρισμένος από αυτό το συμβάν, είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από το σύλλογο. Όμως, με μία συγκινητική και αυθόρμητη μάζωξη, χιλιάδες οπαδοί των πράσινων έσπευσαν στο Ο.Α.Κ.Α. και κατάφεραν να τον μεταπείσουν, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αμέριστη αγάπη τους κι εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Και κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα προσπαθήσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού να πράξουν και τώρα…

Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή (08/06) ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών των πρασίνων, ζητώντας τους τη στήριξή τους, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους και να βοηθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους για μία ακόμη φορά, στο να παραμείνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της ομάδας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι μόνον το οικονομικό ζήτημα, αλλά κάτι παραπάνω από αυτό… κι αυτή είναι ουσία, καθώς, όπως πιστεύουν πολλοί που γνωρίζουν τι γίνεται, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν προβληματίζεται τόσο για το “μπάτζετ” της ομάδας, αλλά για το αν θα μπορεί να λειτουργεί μόνος του και απερίσκεπτα, όπως είχε συνηθίσει τόσα χρόνια. Γιατί ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο γιος του ο Δημήτρης μπορεί να μοιράζονται το ίδιο αίμα και επώνυμο, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, διαφέρουν πολύ στον τρόπο που διοικούν την ομάδα και συμπεριφέρονται.

Ο Παύλος τόσα χρόνια άφηνε εν λευκώ την ομάδα στα χέρια του σέρβου και του έδινε το ελεύθερο να κάνει αυτός το απόλυτο κουμάντο στην ομάδα, όμως ο Δημήτρης, φαίνεται πως προτιμάει να παρεμβαίνει περισσότερο… Κι αυτό είναι κάτι που οι καταξιωμένοι προπονητές, με χρόνια εμπειρίας και αμέτρητους τίτλους στη συλλογή τους, όπως ο “Ζέλικο”, δεν ανέχονται τόσο εύκολα… Ειδικά, στην περίπτωσή του, που η μισή Ευρώπη πέφτει στα πόδια του και του παρέχει πλουσιοπάροχα συμβόλαια για να συνεχίσει αλλού το προπονητικό του έργο.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, υπάρχει μια δεδομένη διαφορά, όμως όχι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτήν την καθυστέρηση στο να παρθεί η τελική απόφαση. Η διοίκηση προσφέρει 12 εκατομμύρια ευρώ “μπάτζετ”, ο Ομπράντοβιτς ζητάει τουλάχιστον 15. Μιλάμε για μία διαφορά, που σε εμάς μπορεί να φαίνεται τεράστια, όμως για οικογένειες, όπως των Γιαννακόπουλων και για ομάδες πρωταθλητισμού, μοιάζει αμελητέα. Άλλωστε, τόσα χρόνια ο σέρβος κόουτς είχε καταφέρει με χαμηλότερο “μπάτζετ” από άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να πετύχει “θαύματα”.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι φέτος τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά. Καθώς, πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η διοίκηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα διαθέσει “μπάτζετ” 44 εκατομμυρίων ευρώ! Ποσό απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα, που δείχνει πως οι ρώσοι δεν τα παρατάνε, ακόμη και μετά το “πατατράκ” που έπαθαν στον τελικό της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό. Και φυσικά, ο ίδιος ο Ολυμπιακός θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό, καθώς μετά το φετινό τους θρίαμβο σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι ερυθρόλευκοι θα διαθέσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να συνεχίσουν την κυριαρχία τους εντός κι εκτός συνόρων. Και βέβαια, βρίσκονται σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από τους πράσινους, αφού διαθέτουν καλύτερο συνολικό υλικό, με πιο νέους και φιλόδοξους παίκτες. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς πώληση αρκετών παικτών του υπάρχοντος “ρόστερ” και αντικατάστασής τους από νέους και ποιοτικούς παίκτες, που θα έρθουν να στελεχώσουν την ομάδα γύρω από τον αρχηγό, Δημήτρη Διαμαντίδη. Πολλή δουλειά, δηλαδή, που απαιτεί πολύ γερό “πορτοφόλι’ για να γίνει σωστά και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα…

Οπωσδήποτε, κανείς δεν είναι αχάριστος και αναγνωρίζει τη χρόνια οικονομική και διοικητική προσφορά της οικογένειας Γιαννακόπουλων στην Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός. Όμως, εφόσον αποφάσισαν να παραμείνουν στη διοίκηση της ομάδας, θα πρέπει να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης και να συνεχίσουν να τιμούν την ιστορία και το όνομα το δικό τους, αλλά και του συλλόγου. Και ειδικά, όλο το βάρος πέφτει πάνω στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστισύνη του σέρβου προπονητή και να αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής του πατέρα του στην προεδρία της ομάδας, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο που μας είχε συνηθίσει ο Παύλος. Τρόπο, που απέφερε άπειρες στιγμές δόξας και επιτυχιών για το σύλλογο.

Σε λίγες ώρες, λοιπόν, ξημερώνει η πιο κρίσιμη Δευτέρα για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Μια Δευτέρα που όλοι εύχονται να βρει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Γιατί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φίλοι των πρασίνων πιστεύουν πως δε θα υπάρξει αύριο χωρίς τον σέρβο προπονητή, πως το παρόν και το μέλλον της ομάδας είναι συνυφασμένα με το ονοματεπώνυμό του. Άλλωστε, είναι μοναδική για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα η σχέση λατρείας και αφοσίωσης ανάμεσα στον προπονητή των τίτλων και τον κόσμο του τριφυλλιού. Μία σχέση που όλοι εύχονται να λειτουργήσει καταλυτικά και το συναίσθημα να γείρει για μία ακόμη φορά την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής του στην Ελλάδα. Σύσσωμος ο Παναθηναϊκός, ενωμένος, διοικητικά και οπαδικά, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την επόμενα ημέρα της ομάδας.

Λίγες ώρες έμειναν για να δούμε τί επιφυλάσσει το μέλλον για τον κορυφαίο προπονητή και τον κορυφαίο ελληνικό σύλλογο στην Ευρώπη στα τελευταία 20 χρόνια…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια