Η εικόνα της χρονιάς νομίζω πως είναι αυτή, όπου οι φοιτητές αδειάζουν τα σκουπίδια στο γραφείο του πρύτανη μίστερ Φορτσάκη. Είναι η φωτογραφία της χρονιάς μιας και αντικατοπτρίζει την κατάντια ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σήμερα σε όλους τους τομείς. Πέρα από συμβολική είναι και κυριολεκτική η εικόνα.

Ο ξεπεσμός του ελληνικού Πανεπιστημίου (δείχνει τον συνολικό ξεπεσμό της κοινωνίας), τα μέτρα για την κατάρρευσή του, οι απολυμένες καθαρίστριες, το πρόγραμμα σπουδών που έχει συρρικνωθεί, η ποιότητα της εκπαίδευσης που μειώνεται δραματικά, οι συνταξιούχοι καθηγητές και η μη αντικατάστασή τους από νέους, οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού και ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση. Και από την άλλη, οι χαρακτηρισμοί προς τους φοιτητές για ταραξίες που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου ή θα έπρεπε να ντρέπονται κιόλας για την κίνηση να πετάξουν τα σκουπίδια στο γραφείο του.

Τα σκουπίδια είναι η απάντηση για το σήμερα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την παιδεία από το νηπιαγωγείο με τις τραγικές ελλείψεις έως το Πανεπιστήμιο που καταρρέει δείχνει, δυστυχώς, το τέλμα που οδηγούμαστε και η πτώση δεν θα πονέσει αυτούς τους “ταραξίες” ή “αναρχικούς”, όπως τους λέτε, μονάχα. Αντίθετα, θα πονέσει τους πάντες και τότε δεν θα υπάρχει άλλη σακούλα σκουπιδιών για να πετάξετε εσείς οι καθωσπρέπει, αφού θα έχετε γίνει οι ίδιοι μια δύσοσμη σακούλα σκουπιδιών, γεγονός που δεν θα συνειδητοποιήσετε γιατί θα τρέφεστε με την αυταπάτη της ευωδίας που θα προέρχεται από το έντονο άρωμα που φορέσατε.

Και βαρέθηκα να ακούω για Επαναστάτες του κώλου ή Επαναστάσεις του κώλου. Σε αυτή την κίνηση μπορεί να αποδώσει κανείς κοινωνική, οικονομική, πολιτική και ηθική χροιά. Είναι η πιο δυνατή συμβολική κίνηση που έγινε στον πανεπιστημιακό χώρο από την έναρξη της σαπίλας και του «κλεισίματος» που προωθούν. Συμβολική κίνηση αγαπητοί επαναστάτες των chats, των σχολίων και των τηλεοπτικών παραθύρων που είστε έξυπνοι και ξέρετε ποιο είναι το σωστό. Αυξάνεστε και πληθύνεστε κάτω από άρθρα για να δείξετε πόσο εξυπνάκηδες, «μορφωμένοι», ευαισθητοποιημένοι και «δημοκρατικοί» είστε. Συνήγοροι του διαβόλου και του ανύπαρκτου συστήματος δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ισότητας και δικαιωμάτων.

Συνήγοροι ενός σάπιου συστήματος που αντί να σας προκαλεί δάκρυα η σαπίλα του, σας προκαλεί η εικόνα των σκουπιδιών σε ένα γραφείο. Κροκοδείλια δάκρυα απάντηση στην ανικανότητα να διεκδικήσει κανείς μία άλλη ζωή. Και αλήθεια «κριτές» της οποιασδήποτε κίνησης, ποιος σας είπε ότι έχετε δικαίωμα να απαγορεύετε την αντίδραση; Ή το δικαίωμα να οραματίζεται κάποιος έναν άλλο κόσμο; Το ότι κάποιοι συμβιβάστηκαν ή βολεύτηκαν ή αγάπησαν έναν χ τρόπο ζωής αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στο όραμα κάποιου άλλου που αναζητά κάτι άλλο.

Φυλάξετε την τελευταία σακούλα σκουπιδιών γιατί ίσως χρειαστεί να ρίξετε μέσα το γερασμένο σας πνεύμα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια