Τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά στα ελληνικά σχολεία καταλήγουν λιποθυμα εξ αιτίας του υποσιτισμού, καθώς οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να τους παράσχουν ούτε λεφτά αλλά ούτε και κάποιο κολατσιό από το σπίτι, σαν κακόγουστο αστείο ηχεί στα αυτιά μας το νέο, υπό επεξεργασία φορολογικό μέτρο, σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Ισπανίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές της Καταλονίας, της Βαλένθιας αλλά και της Βαρκελώνης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, να φορολογήσει τα παιδιά που φέρνουν κολατσιό από το σπίτι! Μέχρι πρότινος στα σχολεία της Ισπανίας, επιτρεπόταν η αγορά φαγητού μόνο μέσα από το κυλικείο του σχολείου. Η οικονομική κρίση όμως, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους γονείς οι οποίοι ολοένα και περισσότερο, σε ποσοστό που ξεπερνάει μάλιστα το 40 % τον τελευταίο καιρό, ετοίμαζαν φαγητό από το σπίτι, γλιτώνοντας τα έξοδα του κυλικείου. Η φορολογία μάλιστα θα ανέρχεται στα 3 ευρώ την ημέρα.

Όπως δηλώνει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας, το μέτρο αποσκοπεί στην επιστροφή των… τάπερ, αλλά και στην εξαφάνιση της όποιας ανθρωπιάς μπορεί να έχει απομείνει στην κυβέρνηση της Ισπανίας, που καθημερινά βαραίνει με νέα μέτρα τους πολίτες της.

Το μέτρο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα άλλωστε, θίγει τις φτωχότερες οικογένειες και όπως φαίνεται θα τις εξασθενήσει ακόμη παραπάνω. Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός κάθε παιδί να αναγκάζεται να πληρώνει 3 ευρώ την ημέρα ώστε να τρώει στην τραπεζαρία του σχολείου μαζί με τους συμμαθητές του. Το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να είναι όχι μόνο δωρεάν αλλά και προστατευόμενο. Σε περιόδους κρίσης το κυλικείο θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν σίτιση σε όσους το είχαν ανάγκη, και όχι να τους χρεώνει για να μπορούν απλά να καθίσουν στην τραπεζαρία του!

Πόσο θα στοίχιζε άραγε στη ψυχολογία ενός παιδιού αν αναγκαζόταν είτε να μην τρώει και να μένει απομονωμένος από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, είτε να μην μπορεί να έχει καν πρόσβαση στη τραπεζαρία; Το μέτρο αυτό μόνο δεινά μπορεί να φέρει τόσο στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους γονείς τους.

ΟΙ λιποθυμίες πλέον δεν θα είναι φαινόμενο αποκλειστικό της δικής μας χώρας. Σίγουρα η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει από αλλού αυτά τα 3 ευρώ, δίχως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ψυχολογία των νεαρών πολιτών της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X