«Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί

Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε

Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα

κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο»

*Το ποίημα είναι του Τάσου Λειβαδίτη κι αναφέρεται στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με το θρίαμβο των Σοβιετικών μέσα στο Βερολίνο και την ήττα των Ναζί με την κατάληψη του Ράιχσταγκ.

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια απ’ την άνευ όρων συνθηκολόγηση που υπέγραψαν οι επιζώντες διάδοχοι του Αδόλφου Χίτλερ, μετά την αυτοκτονία του τελευταίου στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία, ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου. Η συνθηκολόγηση εκμηδενίζει τη νομική υπόσταση της Γερμανίας ως χώρας. Η υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου. Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.

Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται και το φάντασμα του φασισμού κατατροπώνεται, με τους λαούς να γιορτάζουν την έναρξη της ειρήνης. Τα τραγούδια που γράφτηκαν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη του πολέμου απεικονίζουν την ψυχολογία των λαών, τους αγώνες τους και τη θέληση για τη νίκη.

Τα παρακάτω αποτελούν ορισμένα μόνο εκ των πιο διάσημων τραγουδιών και ύμνων που έμειναν στην ιστορία. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά ακόμα, για τα οποία δεν διασώζονται ακουστικά ντοκουμέντα ή πληροφορίες.

Ήρωες, Μαρία Δημητριάδη

Από τον δίσκο “Τα Αντάρτικα” Πρώτη Έκδοση Δίσκου:1981

Ιερός Πολεμος-1941-1945

[ Священная война ] (Χορωδία του Κόκκινου Στρατού)

Στις 12 Οκτώβρη 1928 ιδρύθηκε η Χορωδία ως κολλεκτίβα κι έδωσε την πρώτη συναυλία στο κεντρικό κτίριο του Κόκκινου Στρατού. Οι ερμηνείες των τραγουδιών της Αντιφασιστικής Νίκης την έκαναν διεθνώς γνωστή. Ο «Ιερός Πόλεμος» είναι το διασημότερο, ίσως, τραγούδι της και θεωρείται και ο «ύμνος» της Αντιφασιστικής Νίκης. Το τραγούδησε στις 26 Ιούνη του 1941, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας «Μπελαρούσκι Βακζάλ», από μια ομάδα τραγουδιστών της, ενώ περίμενε την επιβίβασή της στο τρένο για το μέτωπο.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, η κολλεκτίβα έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες στο μέτωπο, κυριολεκτικά μέσα στην φωτιά του πολέμου.

O ύμνος του ΕΛΑΣ

Το έργο της δημιουργίας του ανέλαβαν η Ελλη Αλεξίου και η Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη. Το τραγούδι περιελήφθη στο ποιητικό βιβλίο της δεύτερης, «Της Νιότης και της Λευτεριάς», που κυκλοφόρησε το 1946 απ’ τις εκδόσεις «Νέα βιβλία», με ξυλογραφίες του Α . Τάσσου και τιμήθηκε με το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης.

Βροντάει ο Όλυμπος και πάλι

(Μουσική – Στίχοι: Λευτέρης Παπάζογλου)

Bella Ciao

Οι στίχοι του τραγουδιού κατηγορούν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στον καυτερό ήλιο. Η πρώτη γνωστή ερμηνεία του 1906 έχει την μορφή αντίδρασης κατά του αφεντικού, που «με ένα ραβδί στο χέρι» παρακολουθεί τους εργάτες, χαραμίζει την ζωή των γυναικών και δεν πληρώνει τους μισθούς. Η μέρα όμως πλησιάζει, που οι εργάτριες θα απελευθερωθούν.

Το τραγούδι έγινε παγκόσμια γνωστό όταν το τραγουδούσε η ιταλική αντίσταση ενάντια στον φασισμό κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Στην διασκευή αυτή οι στίχοι του τραγουδιού εξυμνούν τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων και τον ηρωικό τους θάνατο.

Να ‘ναι γλυκό το βόλι

(Στίχοι, Μουσική: Δημήτρης Μπαγιαντέρας, 1942)

Στο τραγούδι μια γενναία Ελληνίδα μάνα, γεμάτη με περίσσιο θάρρος και υψηλά ιδανικά, κατευοδώνει το γιο της, που ξεκινάει για το αντάρτικο, με λόγια αντάξια αρχαίας Σπαρτιάτισσας.

Round, Round Hitler’s Grave

(Almanac Singers)

Αμερικανικό τραγούδι για τον αντιφασιστικό αγώνα. To πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, «Songs for John Doe», υποστήριζε την ουδετερότητα ΕΣΣΔ και Γερμανίας, μετά τη συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ (Μόσχα, 1939) περί μη επίθεσης της μίας χώρας στην άλλη. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, «σπάζοντας» τη συμφωνία, οι Almanacs άλλαξαν στάση, ζητώντας απ’ τις ΗΠΑ να συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ευρώπη εναντίον των ναζί.

All You Fascists Bound To Lose

Woody Guthrie

Πηγές:

bluebig.wordpress.com

rebetiko.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]