Ένα βίντεο που μεταδίδεται σαν ιός από υπολογιστή σε υπολογιστή και έχει καταφέρει να αποτελέσει το θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών. Πολλοί το αποδοκιμάζουν και άλλοι τόσοι το υποστηρίζουν.

Kανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες έχουν αφιερώσει λίγο από το πολύτιμο χρόνο-χώρο τους σε αυτό και όπως φαίνεται το ίδιο θα κάνουμε και εμείς.Το βίντεο κουβαλάει το τίτλο του συγκινητικού, αλλά η Κατερίνα Μουτσάτσου με την ερμηνεία της μόνο αυτό το συναίσθημα δεν κατάφερε να δημιουργήσει.

Οι προθέσεις της ηθοποιού αγαθές ή όχι σίγουρα κατάφεραν να της προσφέρουν πίσω  τη χαμένη δημοσιότητα. Αν αυτός ήταν ο στόχος της λοιπόν τα κατάφερε. Αν από την άλλη ο στόχος της ήταν να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους τότε μάλλον, εκεί απέτυχε.

Οι ταμπέλες που έχουν κολλήσει στους Ελληνες από το εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια  σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτικές .Δεν είμαστε όλοι τεμπέληδες, ούτε κλέφτες, ούτε με ένα ποτήρι ούζο στο χέρι σπάζοντας πιάτα σε κάποιο μπουζούκι, λόγια σωστά μεν αλλά εκφράζονται με πλήρως λανθασμένο τρόπο από τη πλευρά της .Η μαζοποίηση εξάλλου και οι ταμπέλες είναι λάθος τακτική όχι μόνο έναντι των Ελλήνων αλλά και κάθε λαού.Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι Ελληνες,όυτε μόνο αυτοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.Στερεότυπα δυστυχώς υπάρχουν παντού,σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Η χώρα μπορεί να γέννησε τη Δημοκρατία και να εφηύρε τον όρο, όπως τονίζει και η ηθοποιός στο βίντεο, αλλά η προσκόλληση στο παρελθόν και ο κομπασμός για αυτό δεν μπορεί να προσφέρει κανένα όφελος. Όσο περήφανος και αν είναι κάποιος για τους προγόνους του , το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι οτι η δημοκρατία πλέον στη χώρα υπάρχει μόνο σαν όρος. Η ουσία της έχει χαθεί για τα καλά, όταν σου κόβουν το ρεύμα, σου στερούν το δικαίωμα για εργασία και σου πετσοκόβουν τους μισθούς. Εμείς καλούμαστε  να την επαναφέρουμε. Η νέα γενιά υπάρχει για να δίνει αγώνες και να μάχεται, όχι να φωνάζει σε κάποιο βίντεο. Οι ψευτο-ηρωισμοί αποτελούν την εύκολη λύση, αλλά όχι και την ουσιαστική.

Δεν βρίσκω κανένα νόημα σε εθνικές εξάρσεις το θέμα δεν είναι το  παρελθόν, αλλά το μέλλον μας. Η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε με δήθεν θυμωμένα βίντεο ούτε με κραυγές και φωνές ούτε αναλύοντας πόσο τέλεια ήταν η Ελλάδα στο παρελθόν. Εξάλλου ποιοι ήμασταν το γνωρίζουν λίγο πολλοί όλοι, Ευρωπαίοι και μη, δανειστές και όχι, το ποιοι είμαστε τώρα πρέπει να αλλάξουμε! Εξάλλου, όσο μεγάλη ιστορία και αν έχουμε αυτό παράλληλα δεν αφαιρεί από κανένα το δικαίωμα να κρίνει το “τώρα” της χώρας. Επιχειρήματα του τύπου “όταν εμείς είχαμε πολιτισμό εσείς σκαρφαλώνατε στα δέντρα”μόνο ως κομπλεξικά μπορούν να χαρακτηριστούν!

Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι ότι στο βίντεο δεν αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας. Δ.Ν.Τ, δάνεια,  η πείνα και η φτώχεια,οι αυτοκτονίες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο πλέον, όλα περνούν στο βρόντο. Αλλά αφού καταλήξαμε ότι είμαστε Hellenes και όχι Greeks και ότι μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσες από παραπάνω από 6000 νησιά,τότε σίγουρα έχουμε λύσει και ένα μεγάλο πρόβλημα μας! Πάντα όταν τα βρίσκουμε σκούρα επικαλούμαστε την καταγωγή μας,μακάρι όμως να μπορούσαμε να επικαλεστούμε την σύγχρονη νοοτροπία μας και τη διάθεση να αλλάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας.

Η εικόνα μίας κοπέλας να φωνάζει με φόντο την ελληνική σημαία,τα ανούσια επιχειρήματα και υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου μόνο άβολη και κιτς μπορεί να χαρακτηριστεί. Από λόγια έχουμε μπουχτίσει .Ήρθε ο καιρός να περάσουμε και σε πράξεις που ξεπερνούν τις υστερίες και την αγανάκτηση μόνο μέσω ενός βίντεο!Παρά την προσπάθεια,η Κατερίνα Μουτσάτσου δεν φαίνεται να πείθει!

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X