Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ) καταγγέλλει ότι ο πολυεθνικός όμιλος «3E Coca – Cola» επιβάλλει στους εργαζόμενους να ζητάνε την άδεια του προϊσταμένου τους, για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ο όμιλος καλεί επί της ουσίας τους εργαζόμενους μέσα από το φυλλάδιο με τον τίτλο «Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» να μείνουν μακριά από τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αναφέροντας πως «η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις ή τη δραστηριότητα». Η Ομοσπονδία ζητά από τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν το νέο «φιρμάνι» της εργοδοσίας και να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΥΓΤΠ η «3E Coca – Cola» επιχειρεί να παραβιάσει τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες των εργαζόμενων στον όμιλο, επικαλούμενη τον «Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» που έχει διαμορφώσει, αξιώνοντας από τους εργαζόμενους να ζητούν την άδειά της «για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Στον νέο κανονισμό εργασίας και συγκεκριμένα στην ενότητα «Πολιτική Δραστηριότητα», η επιχείρηση ζητά επί της ουσίας από τους εργαζόμενους να έχουν λάβει πρώτα την άδεια της πριν πάρουν συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου ή πριν σκεφτούν να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοτικές ή εθνικές εκλογές.

Η Ομοσπονδία καλεί το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση «για αυτό το αίσχος που καταπατά κατάφωρα τις ελευθερίες των εργαζομένων», ενώ ζητά από τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν το νέο «φιρμάνι» της εργοδοσίας, καθώς η πολιτική και συνδικαλιστική δράση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζομένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΥΓΤΠ:

Το ότι το αστικό σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο όταν αυτό στέκεται εμπόδιο στην δράση της εργοδοσίας και των μονοπωλιακών ομίλων είναι γνωστό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε η συζήτηση που γίνεται αυτές της μέρες στη βουλή για την αναθεώρηση του έτσι ώστε θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του κεφαλαίου από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Τα μονοπώλια είτε με διμερείς συμφωνίες, είτε με «κανονισμούς εργασίας», είτε με ατομικές συμβάσεις, μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν ιδιοκτησία τους. Έτσι λοιπόν η επιχείρηση Coca –Cola επικαλούμενη τον «Κώδικα δεοντολογίας» της επιχείρησης, επιβάλλει στους εργαζόμενους να ζητάνε την άδεια του προϊσταμένου τους, για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική διένειμε στο προσωπικό της ένα illustration φυλλάδιο με τον τίτλο «Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας», όπου αναγράφονταν μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν.

Ανάμεσα στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγκριση», υπάρχει η ενότητα «πολιτική δραστηριότητα», όπου περιλαμβάνεται και το εξής: «Ενθαρρύνουμε την προσωπική συμμέτοχη στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις η την δραστηριότητα. Εάν σχεδιάζετε να επιδιώξετε η να αποδεχτείτε ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Portal) Εγκρίσεων COBC».

Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»!

Στον «Κώδικα» της εταιρείας δε διευκρινίζετε αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ’ αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Καλούμε το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση για αυτό το αίσχος που καταπατά κατάφωρα τις ελευθερίες των εργαζομένων. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν το νέο «φιρμάνι » της εργοδοσίας. Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζομένου.

*Από το thepressproject

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X