Την περασμένη Τρίτη, τα μάτια του κόσμου στράφηκαν στο Παρίσι, καθώς ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων καιγόταν.

Ήταν σαφές μέσα σε λίγα λεπτά ότι οι επιπλοκές λόγω της ηλικίας του κτιρίου και της πυκνότητας της βαριάς ξυλείας θα δυσχέραιναν σοβαρά τις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά. Και πάλι, ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ότι o εικονικός πυργίσκος κατέρρευσε, υποκύπτοντας στην πυρκαγιά τόσο εύκολα όσο ένα σπιτάκι από σπιρτόξυλα.

Πράγματι, η όψη αυτού του παλιό ναού να καταβροχθίζεται από καπνό και θερμότητα ήταν μια τρομακτική υπενθύμιση ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις εκεί έξω που μας κάνουν ανίσχυρους να σώσουμε κάτι που αγαπάμε.

Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν σημαντικές συνδέσεις με το Παρίσι. Είναι η πιο επισκέψιμη πόλη στον κόσμο. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι έχουν αναμνήσεις από τη Παναγία των Παρισίων, αναμνήσεις που γέμισαν τέφρα και συντρίμμια στε μια τρομακτική σκηνή.

Όπως συμβαίνει συχνά, αυτοί οι εφιαλτικά ενοχλητικοί αντιρρησίες ήταν παντού, θορυβώντας τους πενθούντες με την υπενθύμιση ότι η εκκλησία ήταν απλώς τούβλα και κονίαμα. Πιθανότατα αυτοί οι σκληροπυρηνικοί αποδομιστές υποστηρίζουν επίσης ότι η Τέχνη είναι “απλά ζωγραφική σε καμβά” και ότι τα παιδιά τους είναι “απλά μικρότερα άτομα που μοιάζουν σαν εμένα και μένουν στο σπίτι μου”.

 

Ακόμη κι έτσι, αυτός ο κυνισμός δεν θα μπορούσε να σταματήσει τη θλίψη.

Μέσα σε λίγες ώρες από την πτώση του πυργίσκου, δύο από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας – με επικεφαλής τον François-Henri Pinault και τον Bernard Arnault – είχαν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν όχι λιγότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια αποκατάστασης. Η πόλη των Παρισίων ήταν επίσης σε θέση να κινητοποιήσει 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Arnault είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας πολυτελών ειδών στον κόσμο. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με καθαρή αξία 91,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι τον παρόντα μήνα. Ίσως το πιο γνωστό εμπορικό σήμα που επιβλέπει ο Arnault είναι η Louis Vuitton. Τσάντες, βαλίτσες, ξέρετε, αυτές.

Συγκριτικά, η Pinault αποτιμάται στο πενιχρό ύψος των 30 δισ. Ευρώ. Είναι περισσότερο από ένας άνδρα της Gucci και κατέχει επίσης την ομάδα της Stade Rennais FC.

Οι δύο μαζί έχουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη – όπως η Κροατία, η Σερβία, η Σλοβακία ή η Σλοβενία. Εάν είχατε 3000 ευρώ στον τραπεζικό σας λογαριασμό τώρα και δίνατε ένα δεκάρικο στην προσπάθεια αποκατάστασης, θα δίνατε αναλογικά το ίδιο ποσό με αυτούς τους δύο.

Τροφή για σκέψη.

Ίσως ένα μέρος της συζήτησης που παραβλέπουμε είναι ο οικονομικός ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Καθολική Εκκλησία στην αποκατάσταση. Κανείς έξω από το Βατικανό δεν ξέρει πραγματικά πόσα χρήματα διαθέτει η εκκλησία, αλλά το 2012 ο Economist υπολόγισε ότι ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Βατικανού στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα 170 δισ. δολάρια. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι ο παγκόσμιος αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος και πάλι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι προσεύχεται για όλους εκείνους που έχουν πληγεί από τη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων. Δηλαδή, ότι ενώνει τα χέρια του, αντί να τα βάζει στην τσέπη του.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει αναγκαστεί ποτέ να μαζέψει μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες ευρώ για να ανακαινίσει μια εκκλησία στην προαστιακή ή την αγροτική Ιρλανδία, χωρίς τη βοήθεια των πεντακισεκατομμυρίων  του Βατικανού.

Θα ήταν εξαιρετικά φθηνό να υπονοήσουμε ότι είναι με κάποιον τρόπο λάθος να δίνουμε χρήματα για την αποκατάσταση. Υπάρχει μια αξία που ξεπερνά τα απλά οικονομικά στην αποκατάσταση των πληγών του πολιτισμού. Καλύτερα η Παναγία των Παρισίων να παραμείνει σύμβολο της ευρωπαϊκής ιστορίας από ότι να μείνουν 300 εκατομμύρια ευρώ κλεισμένα στον τραπεζικό λογαριασμό ενός δισεκατομμυριούχου.

Αλλά η αμεσότητα και το μέγεθος της ανταπόκρισής τους μας λένε κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Εάν δύο άνδρες σε έναν κόσμο περισσότερων από 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορούν να παράσχουν 300 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μέσα σε έξι ώρες, τότε υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο για να δώσουν τροφή σε κάθε στόμα, να στεγάσουν κάθε οικογένεια και να εκπαιδεύσουν κάθε παιδί. Η αποτυχία να γίνει αυτό είναι θέμα θέλησης και ζήτημα συστήματος.

Η αποτυχία αυτή οφείλεται στην αδυναμία μας να αναγνωρίσουμε τις κοινότοπες παγκόσμιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που στερούν ζωές καθημερινά ολόγυρά μας. Τα έργα Τέχνης και η αρχιτεκτονική ιστορία και ομορφιά βασίζονται στην εφευρετικότητα των ανθρώπων και είναι οι άνθρωποι που πρέπει να προστατεύονται πάνω απ’ όλα.

Το τούβλο, το κονίαμα και το βιτρό μπορεί να καούν, αλλά δεν αιμορραγούν και δεν λιμοκτονούν και δεν υποφέρουν. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Παντού στον κόσμο, από το Παρίσι έως την Περσεπόπολη, οι άνθρωποι υποφέρουν. Αλλά η ταλαιπωρία τους είναι καθημερινή. Δεν φωτίζει μια πρώτη σελίδα και δεν εμπνέει άμεσες δωρεές από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η Γαλλία αριθμεί σήμερα 140.000 άστεγους, από τους οποίους 30.000 είναι παιδιά. Μια έκθεση 2018 του “Secours Catholique” αποκάλυψε ότι συνολικά υπάρχουν περίπου 8, εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη Γαλλία το 2017. Αυτό σημαίνει ότι ζουν με εισόδημα μικρότερο από 1.026 ευρώ το μήνα και πολλοί από αυτούς ζουν με σημαντικά πιο λίγο. Ένας στους οκτώ Γάλλους κατοίκους ζει σε συνθήκες φτώχειας. Παρ ‘όλα αυτά, η Γαλλία παραμένει η έκτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την επόμενη φορά που κάποιος προσπαθεί να προσποιηθεί ότι πρέπει να διαλέξετε μεταξύ αστέγων ή μετανάστευσης, αμοιβής νοσηλευτών ή φοροδιαφυγής, παιδικού νοσοκομείου ή αυτοκινητόδρομου, θυμηθείτε αυτή τη στιγμή. Τα χρήματα είναι εκεί με ένα χτύπημα των δαχτύλων. Απλά, δεν είναι στο δικό μας χέρι.

Αρχικά από joe.ie. Απόδοση και προσαρμογή στα Ελληνικά: Αλέξανδρος Βάκουλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]