Γράφει ο Δημήτρης Τσίρκας

Η αντιπροσωπευτική πολιτική τρέφεται με θέαμα. Η Δεξιά του Μητσοτάκη γνωρίζει καλά ποια θεάματα εξιτάρουν τη βάση και της τα προσφέρει αφειδώς.

Την ώρα που οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι της πεθαίνουν κατά δεκάδες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, οι υπόλοιποι νανουρίζονται με εικόνες της Παναγίας και της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων ή με τις κιτς κοσμικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του.

Παράλληλα, ο επικοινωνιακός βραχίονας της κυβέρνησης, τα ΜΜΕ, στοχοποιούν με σκανδαλιστικά ρεπορτάζ τους τεντιμπόιδες νέους που με την «έκφυλη» ζωή τους σπέρνουν το θανατικό στους γέρους.

Ενώ λίγες μέρες πριν, η χωροφυλακή του Χρυσοχοΐδη του Αδιάβαστου τσαλαπάτησε θεαματικά το μισητό σύμβολο του αντιπάλου – το Πολυτεχνείο.

Η θεαματική παραγωγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ριμέικ της ΥΕΝΕΔ και του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Διόλου τυχαία, η επιτυχία της νέας Ακροδεξιάς σε όλον τον κόσμο οφείλεται εν πολλοίς στο ότι έχει καταφέρει να πολιτικοποιήσει τη νοσταλγία.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη συντηρητική πολιτική που πασχίζει να διατηρήσει τις παραδοσιακές σχέσεις και ιεραρχίες, απέναντι στις τεκτονικές πιέσεις της σύγχρονης εποχής.

Αλλά με την ενεργητική καταφυγή σε ένα φαντασιακό εξωραϊσμένο παρελθόν, ικανό να παρηγορήσει την πολλαπλώς χειμαζόμενη – ηλικιακά, οικονομικά, πολιτισμικά – κοινωνική βάση της Δεξιάς.

Μια μορφή ψυχικής απόδρασης που συνοδεύεται από αβυσσαλέο μίσος για οτιδήποτε διαταράσσει την παρηγορητική φαντασίωση.

Και όσο πιο καχεκτικό το παρόν και αβέβαιο το μέλλον, τόσο μεγαλύτερη η προσκόλληση στη χαμένη Εδέμ.

Εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτική στη Δύση έχει εκπέσει από μια αντιπαράθεση για ένα καλύτερο μέλλον, σε μια σκιαμαχία για ένα ειδυλλιακότερο παρελθόν. Η νοσταλγία είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό των κοινωνιών σε αποδρομή και η νέα ακρο-Δεξιά, ο μεγαλύτερος ντίλερ του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια