Το νομοθετικό πλαίσιο στην Αργεντινή για τις αμβλώσεις, είναι ένα από τα πιο περιοριστικά στον κόσμο. Μια χούφτα χώρες, κυρίως στην Κεντρική Αμερική απαγορεύουν την άμβλωση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες

Τέλος στο μαρτύριο για τις γυναίκες και τις ανήλικες στην Αργεντινή που θέλουν να σταματήσουν τη εγκυμοσύνη που προήλθε από βιασμό και δεν μπορούσαν λόγω οπισθοδρομικών αντιλήψεων, βάζει η νέα κυβέρνηση. Χτες  ανακοίνωσε πρωτόκολλο που έχει στόχο να μειώσει τον αριθμό των νοσοκομείων που αντιστέκονται στη διαδικασία.

Ο νόμος της Αργεντινής επιτρέπει την άμβλωση στην περίπτωση που είτε είχε προηγηθεί βιασμός είτε απειλείται η ζωή και η υγεία της μητέρας. Ωστόσο οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση, καταγγέλλουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται πάντοτε και παντού σ’ όλη τη χώρα, καθώς τα τοπικά νοσοκομεία διαθέτουν υπερβολική εξουσία και αποφασίζουν για πολλές περιπτώσεις γυναικών και κοριτσιών ότι δεν πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις.

“Το πρωτόκολλο θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου ο νόμος επιτρέπει ξεκάθαρα τη διακοπή της εγκυμοσύνης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Γκίνες Γκαρσία Γκονσάλες. Ορκίστηκε την Τρίτη μετά την τελετή για το νέο αριστερό πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες.

“Σεβόμαστε τους αντιρρησίες συνείδησης, αλλά η αντίρρηση συνείδησης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεσμικό άλλοθι για να μη τηρείται ο νόμος”, πρόσθεσε ο Γκονζάλες Γκαρσία.

Την πρωτοβουλία για το Πρωτόκολλο χαιρέτισε η ομάδα δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο έχει ισχύ ήδη από σήμερα. Μόνο στην Ουρουγουάη, την Κούβα και τη Γουιάνα έχουν νομιμοποιήσει την άμβλωση στην Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής.

Ο πρώην γραμματέας υγειονομικής περίθαλψης της Αργεντινής, παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα μετά από ένα πρωτόκολλο που είχε υπογράψει και ήθελε να κάνει τη διαδικασία της άμβλωσης πιο προσιτή. Ωστόσο, το πρωτόκολλο ανακλήθηκε από τον συντηρητικό, Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος όμως ηττήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις εκλογές.

Ο Φερνάντες δήλωσε ότι η πρόθεσή του είναι να υποστηρίξει τα δικαιώματα για τις αμβλώσεις και είναι αρκετά πιθανό, μετά το πρωτόκολλο, να ξεμπλοκάρει και τις προτάσεις που βρίσκονται εδώ και χρόνια στα κυβερνητικά συρτάρια

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας υπάρχουν τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις στη χώρα κάθε χρόνο, ενώ διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερα νούμερα.

*Με στοιχεία από το telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]