Με αφορμή την ανακοίνωση της Pfizer-BioNTech ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύσσει έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στο 90% των ανθρώπων που θα το κάνουν, η Tamaryn Nelson, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το δικαίωμα στην υγεία, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη είδηση ​​ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Pfizer-BioNTech έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με πλούσιες χώρες για περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της, αφήνοντας λιγότερο από το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων προμηθειών της για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτού του είδους οι διμερείς συμφωνίες κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα πιθανά οφέλη των επιστημονικών ανακαλύψεων. Τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της υγείας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Pfizer-BioNTech πρέπει να διευκρινίσει επειγόντως πώς θα μεγιστοποιήσει την πρόσβαση των εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για να σωθούν ζωές. Θα πρέπει επίσης να μοιραστεί την τεχνολογία εμβολίων με άλλους κατασκευαστές μέσω του COVID-19 Technology Access Pool του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι ώστε τα δισεκατομμύρια εμβόλια που χρειαζόμαστε να μπορούν να παραχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και φθηνότερα. Η πανδημία δεν θα τελειώσει έως ότου τελειώσει για όλους και όλες.

Tamaryn Nelson, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το δικαίωμα στην υγεία

«Η Pfizer-BioNTech πρέπει να διευκρινίσει επειγόντως πώς θα μεγιστοποιήσει την πρόσβαση των εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για να σωθούν ζωές. Θα πρέπει επίσης να μοιραστεί την τεχνολογία εμβολίων με άλλους κατασκευαστές μέσω του COVID-19 Technology Access Pool (Oμάδα πρόσβασης σε τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 – C-TAP) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι ώστε τα δισεκατομμύρια εμβόλια που χρειαζόμαστε να μπορούν να παραχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και φθηνότερα. Η πανδημία δεν θα τελειώσει έως ότου τελειώσει για όλους και όλες».

Υπόβαθρο

Η Pfizer-BioNTech έχει ήδη κάνει συμφωνίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο πιθανές δόσεις του εμβολίου της, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αρχικών δόσεων 100 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, 30 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, 120 εκατομμυρίων στην Ιαπωνία, 20 εκατομμυρίων στον Καναδά, 1,5 εκατομμυρίων στη Νέα Ζηλανδία και 200 εκατομμυρίων στην ΕΕ. Συμφώνησε επίσης για τα δικαιώματα σε περαιτέρω δόσεις 500 εκατομμυρίων με τις ΗΠΑ και 100 εκατομμυρίων με την ΕΕ.

Δεδομένης της πρόβλεψης που έκανε η εταιρεία ότι θα μπορούσε να φτιάξει 50 εκατομμύρια δόσεις το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021, κάτι τέτοιο αφήνει μόνο ένα μικρό μέρος των πιθανών δόσεων για άλλες χώρες. Κάθε άτομο που θα λαμβάνει το εμβόλιο χρειάζεται δύο δόσεις για να προστατευτεί έναντι του κορονοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει το COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP – Oμάδα πρόσβασης σε τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19), ένα σχήμα όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να μοιράζονται εθελοντικά τεχνολογία, δεδομένα και δικαιώματα ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής καμία εταιρεία δεν έχει εγγραφεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer το περιέγραψε ως «ανοησία» όταν κυκλοφόρησε τον Μάιο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια