Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση που υπάρχει για την προσέλευση στις Εκκλησίες, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο (7/4/20) η οποία προβλέπει ότι οι ναοί θα ανοίγουν καθημερινά τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς, αλλά συγκεκριμένες ώρες!

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα τελεί την Λειτουργία την Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11:00-13:00, ενώ το… ωράριο διευρύνεται (13:00 με 17:00) τη Μ. Παρασκευή, όταν και θα γίνει και το προσκύνημα του Επιταφίου, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να δούμε ξανά εικόνες συνωστισμού να αυξάνεται.

«Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5 ην μ.μ».

Στα εύλογα ερωτήματα δημοσιογράφων για τον (προφανή) κίνδυνο συνωστισμού, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ισχυρίστηκε στον ΑΝΤ1, το πρωί της Πέμπτης 9/4, ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα». «Σε κάθε ναό υπάρχει το προσωπικό, οι ιερείς, οι νεοκόροι και  θα φροντίσουν», όπως είπε, «να μην υπάρξει συνωστισμός»:

Ο ίδιος δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Mega: «Καμία ευθύνη δεν θα φέρουν οι επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Αγνοούν επιδεικτικά την υπουργική απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας…

Αυτό που δεν είπε ο εν λόγω Μητροπολίτης είναι ότι, με την παραπάνω εγκύκλιο, η Εκκλησία δείχνει να αδιαφορεί επιδεικτικά για την πρόσφατη (6/4/20) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με βάση την οποία προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

…αλλά η κυβέρνηση (απλά) «προβληματίζεται»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αρκέστηκε να εκφράσει το πρωί της Πέμπτης τον προβληματισμό, μέσω του «ΣΚΑΪ 100,3», για τον πιθανό συνωστισμό στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, κυρίως για την Μεγάλη Παρασκευή κατά του προσκύνημα του Επιταφίου.

Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο καθένας την πίστη του μπορεί να εκφράσει από το σπίτι του και δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να του μεταφέρουν στην οικία του το Άγιο Φως.

«Συνταγή για διασπορά του κορονοϊού»

«Αν πάνε χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, θα είναι συνταγή για τη διασπορά του κορονοϊού. Δεν σας κρύβω πως εγώ τρέμω το Πάσχα. Τρέμω μήπως γίνουν τέτοια πράγματα που ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες», δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».

LEFT

 

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπολη Πειραιά: Ο Θεός ως παιδαγωγός έστειλε την επιδημία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X