Προειδοποιήσεις απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους 18 με 29 ετών. Σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπογραμμίζονται οι σοβαρές και διαρκείς επιπτώσεις στον προγραμματισμό ζωής των νέων χωρίς να διαφαίνονται τρόποι θεραπείας του φαινομένου.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν διαδικτυακά με 12 χιλιάδες νέους από 122 χώρες.

  • 13% δεν έχει πρόσβαση σε μαθήματα, διδασκαλία οποιασδήποτε μορφής ή επιμόρφωση – το ποσοστό είναι 44% στις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ
  • 17% εργαζόταν πριν την πανδημία και τώρα δεν έχει εργασία
  • 17% παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Η Σουζάνα Πουέρτο Γκονζάλες είναι ερευνήτρια στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας:

«Το 65% των νέων φοιτητών δηλώνουν πως έχουν διδαχθεί λιγότερο από όταν ξέσπασε η πανδημία. Ένας στους δύο εξ αυτών πιστεύει ότι οι σπουδές τους θα καθυστερήσουν συνολικά, ενώ το 9% προβληματίζεται ότι ενδέχεται να αποτύχουν στους στόχους τους. Σε ό,τι αφορά την εργασία, η έκθεση δείχνει ότι ένας στους έξι νέους έχει σταματήσει να εργάζεται από την αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα, έχουν χαθεί θέσεις εργασίας από τους τομείς των υπηρεσιών, των πωλήσεων και στις βιοτεχνίες», τονίζει η ερευνήτρια στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η πανδημία και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας καθιστά τους νέους ευάλωτους σε παραβιάσεις εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια