H χώρα αντί να διενεργεί επιλεκτικά τεστ, επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να κάνει το τεστ και απομονώνει γρήγορα όσους βρεθούν θετικοί

H Ισλανδία ήταν μία από τις χώρες που κινήθηκε με τελείως διαφορετική προσέγγιση από τις υπόλοιπες στο ζήτημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του κοροναϊού.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, η χώρα αντί να διενεργεί επιλεκτικά τεστ, επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να κάνει το τεστ και απομονώνει γρήγορα όσους βρεθούν θετικοί.

Η χώρα των 364.000 κατοίκων ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν πολίτης που είχε επιστρέψει από την Ιταλία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 1.319 κρούσματα, αλλά υπάρχουν μόλις δυο θάνατοι.

Τα κρούσματα αντιστοιχούν στο 0,36% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις ΗΠΑ, όπου ανέρχεται σε 0,06, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής. Το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα οφείλεται στην προσέγγιση που ακολούθησε η χώρα: ο κάθε ένας μπορεί να κάνει το τεστ, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση συνολικά 20.930 άνθρωποι ή 6% του πληθυσμού έχουν ήδη ελεγχθεί. Μέχρι την Παρασκευή οι ΗΠΑ είχαν κάνει 1,1 εκατομμύρια τεστ που αντιστοιχούν στο 0,34% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να προχωρήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για την deCODE Genetics, με έδρα το Ρέικιαβικ, θυγατρική της αμερικανικής Amgen.

Τα στοιχεία της χώρας έδειξαν ότι το 50% των θετικών δειγμάτων αφορούσαν σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι αυτοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Παράλληλα με την εθελοντική και τυχαία διεξαγωγή τεστ, η Ισλανδία προσπαθεί να ταυτοποιήσει γρήγορα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και τους κάνει εκκλήσεις να απομονωθούν. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δημιούργησε ομάδα ντέντεκτιβ, όπως μεταδίδει το NBC News.

Ο ιδρυτής της deCODE’s, Dr. Kári Stefánsson, σημείωσε στο CNN ότι η δουλειά που έγινε επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν τις περιοχές απ’ όπου ξεκίνησε η διάδοση του ιού στην κοινότητα. «Μπορούμε να βρούμε την γεωγραφική προέλευση του κορωνοϊού σε κάθε μια περίπτωση», είπε.

Η χώρα δεν έχει εφαρμόσει lockdown, απλά απαγόρευσε συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Και αυτό, όπως εξηγούν οι αρχές, χάρις στην αναζήτηση του κορωνοϊού στην αρχική του πηγή και τα μαζικά τεστ.

TVXS

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια