Η Κούβα «τρέχει» εργαστηριακές έρευνες για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού και μάλιστα με τέσσερα υποψήφια εμβόλια.

Το νησί της Επανάστασης, με 11, 2 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, έχει από την αρχή της πανδημία 63.725 κρούσματα και 380 θανάτους ενώ η Ελλάδα με 10,7 εκατ. κατοίκους έχει μέχρις στιγμής 227.000 κρούσματα και 7.196 θανάτους.

Το εμβόλιο Soberana 2 έγινε στις 4  Μαρτίου το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, που εισήλθε στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκρισή του. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα παρασκευάσουν μέσα στο 2021 πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2.

Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται στην Αβάνα με 44.000 εθελοντές ηλικίας 19-80 ετών. Από τους  4.478 που έχουν, ήδη, κάνει την πρώτη δόση, «μονάχα κάποια άτομα παρουσίασαν παρενέργειες όπως πόνο στο σημείο της ένεσης» ή μια «γενική αδιαθεσία», σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κούβα έστειλε στο Ιράν 100.000 δόσεις του Soberana 2, του υποψηφίου εμβολίου της που έχει προχωρήσει περισσότερο, για να εξετάσει εκεί την αποτελεσματικότητά του ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Μεξικό και το Βιετνάμ.

Παράλληλα συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές για το  Soberana 1 που βρίσκεται στη δεύτερη φάση, το Abdala  που αναμένει το πράσινο φως για να περάσει στην τρίτη φάση και το Mambisa που βρίσκεται στην πρώτη φάση των δοκιμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού Εντουάρντο Μαρτίνες στην εφημερίδα Granma που αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «το αργότερο τον Αύγουστο, θα έχουμε παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για να εμβολιάσουμε όλον τον πληθυσμό μας (11,2 εκατομμύρια κάτοικοι) και κατόπιν θα συνεχίσουμε την παραγωγή, προκειμένου να τις παράσχουμε σε άλλες χώρες-φίλες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα που βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% όλων των εμβολίων παράγονται εντός της χώρας.

*Από το tvxs

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια