Από την πρώτη μέρα που η ΝΔ ανέβηκε στην εξουσία επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο. Για κάθε αποτυχία της δηλώνει μετά ότι εντοπίζει τις αστοχίες, ότι εργάζεται να τις διορθώσει κι ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, δεν φοβάται να βγει ανοιχτά και να τις παραδεχτεί.

Την τελευταία “συγγνώμη” την είπε σήμερα το πρωί ο Κώστας Μπακογιάννης. Τι κι αν η απολογία του υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την κυβερνητική υποκρισία και την αλά καρτ ευαισθησία για τη δημόσια υγεία. Τι κι αν κάνεις δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας δήμαρχος της Αθήνας θα μπορούσε ποτέ να την “πατήσει”, γιατί δεν σκέφτηκε το λογικότερο: Aν ανοίξεις μια πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι κλειστή για ένα χρόνο, θα βουλιάξει από κόσμο. Θα βουλιάξει από (πολλές) δεκάδες άτομα που θα περνούν απέξω και θα θελήσουν να κοιτάξουν έστω και για ένα λεπτό πώς είναι η νέα πλατεία (σε παρένθεση η λέξη που ψάχνει ακόμη η Καθημερινή για το χτεσινό της ρεπορτάζ).

Το σημαντικό όμως για τον Μπακογιάννη ήταν να περάσει στον κόσμο, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη της. Ότι δεν κρύβεται. Ότι παραδέχεται τις αστοχίες και τις συζητά ανοιχτά (ας το πουν πάλι αυτό στο σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων που απέκλεισαν για τον διάλογο από το νομοσχέδιο). Επίσης, αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει κεφάλια. Δεν φοβάται να αλλάξει πρόσωπα. Ούτε φοβάται να στεναχωρήσει τα δικά της παιδιά (αν και θα κάνει χαρούμενα άλλα). Είναι κάτι που θα δούμε, όπως διαρρέεται, στον επόμενο ανασχηματισμό.

Όλο αυτό όμως δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μια στάση ζωής για το κόμμα. Μην αρχίσουμε να σκαλίζουμε τα αμέτρητα σκάνδαλα του παρελθόντος και τα λάθη που (δεν) διορθώθηκαν. Αρκεί μόνο να ανατρέξουμε στην πρόσφατη υπόθεση με τα ΚΕΚ. Πόσα από τα 85 εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν επιστράφηκαν πίσω;

Όλο αυτό, στην πραγματικότητα, είναι απλά ένα αφήγημα το οποίο έχει τις ρίζες του στο Μάτι και στον τρόπο που διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα της τραγωδίας. Η αίσθηση που καλλιεργήθηκε τότε στον κόσμο ήταν πως ενώ πέθαναν τόσοι άνθρωποι, δεν βγήκε ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει μία συγγνώμη. Δεν παραιτήθηκε ούτε ένας υπουργός. Δεν απομακρύνθηκε ούτε ένας γενικός γραμματέας.

Με αυτό το αφήγημα η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και με το ίδιο αφήγημα επιχειρεί να παραμείνει ισχυρή έως ότου γίνουν οι επόμενες.

Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι ο Μπακογιάννης ισχυρίστηκε πώς την πάτησε για κάτι τόσο αυτονόητο. Δεν προκαλεί στην πραγματικότητα εντύπωση ότι ενώ από τη μία αρνήθηκε πως στήθηκαν εγκαίνια στην ανακαινισμένη πλατεία, όλα τα δεξιά και λίμπεραλ μέσα ήταν ενήμερα για την εκδήλωση και την είχαν χτυπήσει με αυτό τον τίτλο πρώτο θέμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα να τον θεωρήσουν ηλίθιο, επειδή δεν προέβλεψε, κατά τα λεγόμενα του πως μια μεγάλη πλατεία της Αθήνας θα βουλιάξει από κόσμο όταν ανοίξει μετά από ένα χρόνο με λαμαρίνες. Δεν υπάρχει πρόβλημα να τον κατηγορήσουν για υποκρισία. Το σημαντικό είναι ότι η ΝΔ ζητάει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Το σημαντικό είναι ότι αυτό αρέσει στον κόσμο. Και συνεχίζει να αρέσει. Το λένε οι δημοσκοπήσεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια