Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία λόγω πανδημίας ο ακροδεξιό πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν προχωρά στην αναστολή της τήρησης της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και την τήρηση κρατικών διατάξεων για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η Ουγγαρία «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία» ύστερα από τη 10ετή διακυβέρνησή της από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αποφάνθηκε την Τετάρτη έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης «Freedom House», τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει παρατηρήσει μια τόσο ραγδαία παρακμή όσον αφορά την κατάσταση αυτή.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναστείλει την υποχρέωσή της για ορισμένα μέτρα που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων, έως ότου λήξει η τρέχουσα περίοδος «έκτακτης ανάγκης». Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαΐου), περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων πρόσβασης και διαγραφής προσωπικών πληροφοριών, και όσοι υποβάλλουν καταγγελία ή ασκούν το δικαίωμά τους για δικαστική προσφυγή θα πρέπει επίσης να περιμένουν την έναρξη της διαδικασίας, όταν η κυβέρνηση κηρύξει το τέλος της κατάστασης κινδύνου.

Το εν λόγω διάταγμα χαλαρώνει επίσης την υποχρέωση των αρχών να ενημερώνουν τα άτομα κατά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, όταν ορισμένες αρχές ενεργούν με σκοπό την «πρόληψη, αναγνώριση, εξερεύνηση περιπτώσεων κορονοϊού, καθώς και την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυστηρές απαιτήσεις κοινοποίησης θα αντικατασταθούν με γενικές πληροφορίες που θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά και θα διατίθενται για τους «σκοπούς, τους νομικούς λόγους και το εύρος της επεξεργασίας».

Το διάταγμα αναστέλλει επίσης και τροποποιεί ορισμένες διατάξεις του ουγγρικού νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης, αυξάνοντας το χρόνο που μπορούν να απαιτήσουν οι αρχές για να απαντήσουν σε ένα αίτημα, με αποτέλεσμα αυτό που υποστηρίζουν οι επικριτές, ότι δηλαδή μπορεί να χρειαστεί περίοδος αναμονής τριών μηνών για όσους προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα.

Οι περισσότερες τροποποιήσεις του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης και του ΓΚΠΔ [Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων] θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, με τον καθορισμό της ημερομηνίας να βρίσκεται στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης.

*Φωτογραφία από Tibor Janosi Mozes από το Pixabay

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια