Διαψεύδουν σχετικά δημοσιεύματα από ιστοσελίδες όπως οι: in.gr, thetoc.gr, tanea.gr, mixanitouxronou.gr, huffingtonpost.gr, iefimerida.gr

“Σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κυκλοφορεί η είδηση ότι η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς που καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο στις 30 Αυγούστου 2020”, αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes και προσθέτουν:

“Τα μαύρα τμήματα στην Πύλη των Λεόντων δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά όπως καταδεικνύει ο κ. Σωκράτης Μαυρομμάτης, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, υπήρχαν πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου 2020.”

Φωτογραφία και παραπληροφόρησηΗ φωτιά πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο. Για το μέγεθος και τη σοβαρότητα των πληγών αλλά…

Gepostet von Socratis Mavrommatis am Sonntag, 30. August 2020

 

Τα μαύρα τμήματα απεικονίζονται και στην εικόνα από την Πύλη των Λεόντων που αναρτήθηκε στο getty images και τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου 2020.

Τις ανωτέρω φωτογραφίες του κ. Μαυρομμάτη, αναδημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Στην ανάρτησή της η αρχαιολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αιτία της γκριζάδας “είναι η φυσική οξείδωση των λίθων”:

Επειδή τα μνημεία πρέπει να μένουν μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις! Στην πρώτη φωτογραφία του Σωκράτη…

Gepostet von Angeliki Kottaridi am Montag, 31. August 2020

 

Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο πάντως για παραπληροφόρηση και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου. Όπως φαίνεται, τα μνημεία που δεσπόζουν στον…

Gepostet von Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού am Montag, 31. August 2020

 

Όπως αναφέρουν “η ανάρτηση του Υπουργείου έχει στοιχεία παραπληροφόρησης καθώς ισχυρίζεται ότι «τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά», κάτι που δεν ισχύει καθώς απεικονίζονται μόνο ο χώρος που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα, τα οποία δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε αντίθεση με άλλα σημεία, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Συγκρίνοντας τις εικόνες που συλλέχθηκαν από το google maps και από φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αργολίδας όπου παρουσιάζεται η έκταση της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι αυτή δεν έκαψε το σημείο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων.”

Καταλήγοντας, τα ellinika hoaxes εξηγούν ότι η αιτία των μαύρων σημείων που φαίνονται στην όψη της Πύλης των Λεόντων οφείλεται στη φυσική οξείδωση των λίθων.

 

Διαβάστε επίσης:

Μενδώνη για τη φωτιά στις Μυκήνες: Το πολύ πολύ να βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες λίγο μαύρο στο χώμα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια