Η Σκωτία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου.

Τα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας ενέκριναν ομοφώνως το σχετικό νομοσχέδιο που εισήγαγε μια βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος, η Μόνικα Λένον, καθώς έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό κυρίως νεαρών κοριτσιών δεν έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα προϊόντα όπως ταμπόν και σερβιέτες για λόγους οικονομικούς.

Ο νόμος υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές ανά τη Σκωτία να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα αυτά σε όποιες δημότισες τα χρειάζονται. Εξαρτάται πλέον από τον καθέναν από τους 32 δήμους της Σκωτίας να καταρτίσει ανεξάρτητα το δικό του πλάνο διάθεσης των προϊόντων περιόδου.

Η κα Λένον είχε αρχίσει σχετική εκστρατεία από το 2016, και τώρα δηλώνει ότι η νέα νομοθεσία είναι ακόμη πιο απαραίτητη λόγω του κορωνοϊού: «Η περιόδος δε σταματά λόγω των πανδημιών, και το έργο μας να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε απαραίτητα προϊόντα όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό,» δήλωσε.

Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, το μηνιαίο κόστος αγοράς προϊόντων περιόδου ανέρχεται περί τα 10 ευρώ, ποσό που για κάποια νεαρά κυρίως κορίτσια είναι δύσκολο να καλυφθεί. Υπολογίστηκε ότι περίπου μία στις τέσσερις μαθήτριες και φοιτήτριες ειδικά στη Σκωτία δυσκολεύονται να πληρώσουν το ποσό αυτό και συχνά καταφεύγουν σε υποκατάστατα.

Επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «στίγμα περιόδου», με το 71% των ηλικιών 14 έως 21 ετών να δηλώνει ότι έρχεται σε αμηχανία όταν πρέπει να αγοράσει σχετικά προϊόντα.

Πηγή: BBC

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια