του Αντώνη Ρηγόπουλου για το Documento

Μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη περίμενε τον δημοσιογράφο της Welt Ιάσονα Αθανασιάδη, ως επιστέγασμα μιας δύσκολης ημέρας δημοσιογραφικής κάλυψης των όσων συμβαίνουν στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία του κ. Αθανασιάδη στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας, αλλά και όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο twitter, ο κ. Αθανασιάδης προσήχθη βιαίως έχοντας διαπράξει το «έγκλημα» της δημοσιογραφίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Ιάσωνας Αθανασιάδης, καθώς αποχωρούσε από το σημείο όπου εδώ και τρεις μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά από πολλές ώρες κάλυψης, και πλησιάζοντας την περιοχή του Συνοικισμού, έγινε αυτόπτης μάρτυρας μιας βίαιης προσαγωγής πολίτη από αστυνομικούς. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι νωρίτερα στο ίδιο μέρος είχε πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που παραμένουν σε άθλιες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος της Welt, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC World, το Al Jazeera, και την Guardian, πράττοντας το δημοσιογραφικό του καθήκον σταμάτησε τη μηχανή του και πλησίασε το σημείο για να δει τι συμβαίνει. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε ξεκάθαρα την ιδιότητά του, οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν ασκώντας βία καθώς δεν ήθελαν να του επιτρέψουν να μιλήσει με τον πρώτο προσαχθέντα.

«Ο αστυνομικός ο οποίος προσπαθούσε να με απομακρύνει, απωθώντας με με το σώμα του, ξαφνικά φώναξε «Συνάδελφοι, αντιστέκεται» και με έριξε βίαια στο έδαφος,» είπε ο κ. Αθανασιάδης. «Πέσαν πάνω μου αρκετοί και με ακινητοποίησαν βάζοντας πίεση με τα γόνατα τους πάνω στα μέλη και την πλάτη μου, και γδέρνοντας τον θώρακά μου».

Οι εικόνες και ο φυσικός ήχος από τη στιγμή της προσαγωγής του κ. Αθανασιάδη, είναι χαρακτηριστικές: