Η Βραζιλία θα αναστείλει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των εγκληματικών ενεργειών κατά του περιβάλλοντος στη διάρκεια που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού, παρά τις ανησυχίες πως η μειωμένη προστασία θα φέρει την ασυδοσία της παράνομης υλοτόμησης στο ζενίθ της, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της σχετικής υπηρεσίας προστασίας Ibama στο πρακτορείο Reuters.

Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής προστασίας της Ibama Ολιβάντι Αζεβέντου δήλωσε πως η επιδημία δεν του αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να στείλει λιγότερους ελεγκτές στο πεδίο, καθώς το ένα τρίτο τους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στον κορωνοϊό. Η Ibama, λόγω των κυβερνητικών περικοπών, δεν έχει προβεί σε προσλήψεις προσωπικού επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καταγράφεται γήρανση του δυναμικού της.

Άλλες πηγές από την Ibama δηλώνουν πως κι οι ίδιοι οι υπάλληλοί της ανησυχούν ιδιαίτερα και για τους κινδύνους στη δική τους υγεία, αλλά και τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στις αγροτικές περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν.

Ειδικοί στην καταστροφή των δασών τονίζουν πως ναι μεν η υγεία των λειτουργών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, όμως η πολιτική αυτή ενδέχεται να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον. Οι επιπλέον φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή διατυπώνονται στη συνέχεια της καλπάζουσας αποψίλωσης και των καταστροφικών πυρκαγιών που κατάπιαν μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους της Αμαζονίας το 2019. Γεγονότα που δυνάμωσαν την κατακραυγή για την πολιτική του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, που κατά πολλούς ενθαρρύνει την παράνομη υλοτομεία, την καταπάτηση γαιών και την επιθετική επέκταση των καλλιεργειών εις βάρος του περιβάλλοντος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρου περιέλαβε στο διάταγμά του για τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές επί πανδημίας κορωνοϊού και την προστασία του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στην Ibama να στέλνει προσωπικό για ελέγχους Όμως ο Αζεβέντου τόνισε πως ακόμη κι υπηρεσίες, όπως η δημόσια υγεία κι η αστυνομία, θα χρειασθεί να μειώσουν τη λειτουργία τους για να προστατεύσουν το ευάλωτο στις συνθήκες μόλυνσης προσωπικό τους.

Όπως πρόσθεσε, προτεραιότητα θα δοθεί στις πιο σημαντικές επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες περιοχές θα χρειασθεί να μειωθούν: «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στην προστασία του Αμαζονίου», τόνισε ο Αζεβέντου, προβλέποντας ότι σε ορισμένες ζώνες του τροπικού δάσους μπορεί ακόμη να δουν μείωση της αποψίλωσής τους.

Η Ibama ανακοίνωσε πως η πανδημία δημιουργεί και επιμελητειακά προβλήματα, καθώς πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, για την ενδιαίτηση του προσωπικού της, κλείνουν, ενώ μαζικά ακυρώνονται και οι εσωτερικές πτήσεις. Ο Αζεβέντο πρόσθεσε πως ενώ κάποιοι από τους άνδρες του προτιμούν το αεροσκάφος, η υπηρεσία θέτει στη διάθεσή τους οχήματα και δίνει προτεραιότητα στις χερσαίες μεταφορές ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης. Όμως άλλες πηγές τονίζουν πως οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να οδηγούν επί μέρες στην αχανή χώρα έως ότου φθάσουν στον προορισμό τους.

Οι ερευνητές συμφωνούν πως οι μειωμένοι έλεγχοι ευνοούν την άνοδο της παράνομης υλοτομίας και της αποψίλωσης. Ωστόσο, η μεγάλη ύφεση που προξενεί η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε πτώση των τιμών της παράνομα αποκτηθείσας ξυλείας και των αποψιλωμένων γαιών. Η αποψίλωση του δάσους ήδη ήταν αυξημένη στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 71% εν σχέσει με το αντίστοιχο του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι ερευνητές αναμένουν και τη δημοσίευση των στοιχείων Μαρτίου-Απριλίου.

Όπως τονίζει ο Πάουλου Μπαρέτου, της ΜΚΟ Imazon, είναι άδηλο το να προβλεφθεί η αντίδραση των κερδοσκόπων. Οι τιμές των προϊόντων παραμένουν ψηλές και η πτώση του βραζιλιάνικου ρεάλ υποδεικνύει πως τα κέρδη των αγροτών θα είναι υψηλότερα, λόγω και των εξαγωγών. Επίσης η ζήτηση για αγροτική γη παραμένει υψηλή και η παράνομη δασική αποψίλωση και πώληση αγροτεμαχίων είναι ενδημική στον κύκλο της κερδοσκοπίας. Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι εγκληματίες ίσως να συνεχίσουν να αποψιλώνουν με την ελπίδα ότι δεν θα τιμωρηθούν και εν συνεχεία θα κρατήσουν τις εκτάσεις έως ότου να μπορέσουν να τις πωλήσουν.

«Εκτίμησή μου είναι πως η δασική αποψίλωση δεν πρόκειται να μειωθεί», υπερθεματίζει κι ο Κάρλους Νόμπρε, ειδικός στα συστήματα εδάφους στο Πανεπιστήμιο του Σάου Πάουλο.

 

AΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X