«Ηχηρό» όχι στην πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία είπαν οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ εμφανίστηκαν αρνητικές ως προς την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας επαρκές το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο.

Με φόντο τις επιθέσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές πρότεινε μια «τριπλέτα» μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) τη δημιουργία ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων – ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές

β) την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια και τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις

γ) την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τι πρότειναν οι Πρυτάνεις

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας υποστήριξε ότι πράγματι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, η οποία όμως στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, σημειώνοντας πως θα χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους, ενώ ως προς την ελεγχόμενη είσοδο οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.

Σχετικά με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, οι πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζουν το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με την Πολιτεία καθώς, όπως παρατηρεί, οι σχετικές προτάσεις «είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ».

Πληροφορίες: Alfavita

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]