«Μένουμε σπίτι» είναι το σλόγκαν των ημερών και μέσω των social media –κυρίως- προωθούνται καθημερινά ιδέες για το πώς θα περάσει ο χρόνος όλων ημών μέσα στους τέσσερις τοίχους. «Διαβάστε βιβλία, ακούστε μουσική, δείτε ταινίες και σειρές» είναι οι πιο κλασικές συμβουλές.

Όλα σωστά φυσικά και στηρίζουμε. Μόνο που, για την ώρα τουλάχιστον, υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που δεν έχουν συμμορφωθεί στις υποδείξεις. Κακά τα ψέματα…

Παρασκευή και Σάββατο είχαμε συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ, στις παραλίες, στα πάρκα, στα βουνά και τα λαγκάδια. Την Κυριακή επίσης οι εκκλησίες γέμισαν και νέοι, γυναίκες, γέροι και παιδιά κοινώνησαν σαν μια γροθιά…

Σκέφτηκα, λοιπόν, «καλός ο Σπύρος Παπαδόπουλος και οι celebrities στο Instagram», αλλά εγώ από τη μεριά μου καλύτερα να προτείνω κάτι διαφορετικό: Ιδέες, όχι για όσους μένουν μέσα, αλλά για όσους επιμένουν να βγαίνουν (φυσικά δεν αναφέρομαι σε όσους είναι αναγκασμένοι, λόγω δουλειάς), μέχρι φυσικά να έρθει και στην Ελλάδα η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία.

Όσοι, λοιπόν, δεν αντέχουν να μένουν συνέχεια σπίτι και θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους, μία εξαιρετική επιλογή είναι να πάνε σε ένα νοσοκομείο και να δώσουν αίμα. Οι εκκλήσεις από τα νοσοκομεία είναι διαρκείς το τελευταίο διάστημα και όσο περνάει ο καιρός, οι ανάγκες θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Όσοι φοβούνται μην κολλήσουν κορονοϊό και αποφεύγουν τα νοσοκομεία, μπορούν να πάνε να δώσουν αίμα στο Αρεταίειο, που δεν δέχεται παθολογικά περιστατικά ή σε αιμοδοσίες που διοργανώνουν δήμοι και οργανώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επίσης, αυτές τις μέρες που «Μένουμε σπίτι», ας έχουμε το νου μας και στον γείτονα στο διπλανό διαμέρισμα. Υπάρχουν άνθρωποι μόνοι, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, που πιθανότατα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς κλπ) και δεν επιτρέπεται να βγουν.

Καλό θα ήταν να βοηθήσουμε το γείτονα ή τη γειτόνισσα που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Να πάμε να ψωνίσουμε εμείς γι’ αυτόν τα είδη πρώτης ανάγκης. Αν χρειαστεί να φτιάξουμε κι ένα πιάτο φαϊ, εφόσον έχουμε ήδη ψωνίσει και να του το πάμε.

Δυστυχώς, η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο. Είναι η στιγμή να καλύψουμε εμείς αυτή την ανάγκη, μέχρι να το κάνουν οι δήμοι. Ας φροντίσουμε να μη μείνει κανείς μόνος σε αυτή την περίεργη εποχή.

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε τους άστεγους, που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πανδημία. Ευτυχώς, παραμένουν σε λειτουργία οι υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) που κάνουν τη διανομή συσσιτίου. Ελπίζω πως λειτουργούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλους τους δήμους. Όπως και να ‘χει, όμως, μπορεί να μην έχουν όλοι πρόσβαση. Κάποιοι ενδεχομένως να αρρωστήσουν, να χρειαστούν βοήθεια, να καλέσουμε κάποιον αρμόδιο να τους εξυπηρετήσει, να τους πάει στο νοσοκομείο.

Ο κορονοϊός είναι ο κοινός εχθρός. Κανείς δεν είναι «άτρωτος» και κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει μόνος…

 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτα στο reporter.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια