Επανέρχεται στο προσκήνιο η αναχρονιστική αντιμετώπιση των γυναικών που έχουν περίοδο στην Ινδία, μετά την καταγγελία φοιτητριών που της ανάγκασαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους για να δουν εάν έχουν ή όχι περίοδο.

68 φοιτήτριες που φοιτούν στο κολέγιο Shree Sahajanand Girls Institute (SSGI) στο δυτικό ινδικό κράτος του Γκουτζαράτ κατήγγειλαν πως τις απομάκρυναν από τις αίθουσες, τις οδήγησαν στις τουαλέτες κι εκεί τους ζήτησαν μεμονωμένα να κατεβάσουν το εσώρουχό τους για «έλεγχο».

Το συμβάν σημειώθηκε μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη χόστελ όπου ζουν οι φοιτήτριες προς το διευθυντή του κολεγίου, πως κάποιες φοιτήτριες παραβίαζαν τους κανόνες περί έμμηνου ρύσης που υποχρεούνται να ακολουθούν. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι γυναίκες απαγορεύεται να μπαίνουν σε ναούς και σε κουζίνες και να αγγίζουν άλλους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Την ώρα του γεύματος, πρέπει να κάθονται μακριά από άλλους και να καθαρίζουν τα πιάτα τους, ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας υποχρεούνται να κάθονται στο τελευταίο θρανίο ή στην άκρη του αμφιθεάτρου.

Μία από τις φοιτήτριες, μάλιστα, είπε σε δημοσιογράφο του BBC, πως η εστία διατηρεί μητρώο με τα ονόματά τους και αρχείο με τον κύκλο της περιόδου τους. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, καμία φοιτήτρια δεν ανανέωσε το όνομά της στο εν λόγω αρχείο. Αυτό θορύβησε τον υπεύθυνο της εστίας που τις κατήγγειλε στον διευθυντή. Τα κορίτσια υποστηρίζουν πως, πριν την ταπεινωτική διαδικασία του ελέγχου, προηγήθηκε μία άλλη, «επώδυνη εμπειρία» κατά τη συνάντησή τους με τη διεύθυνση του κολεγίου και του χόστελ, που επέτεινε το συναισθηματικό τους μαρτύριο.

Με πληροφορίες από BBC

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια