Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε χθες Δευτέρα μια μεγάλη νίκη σε εκατομμύρια εργαζόμενους που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ αποφασίζοντας ότι δεν μπορούν να απολυθούν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

“Σήμερα έπρεπε να αποφασίσουμε αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον απλώς και μόνο είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός, η απάντηση είναι ξεκάθαρη”, ο νόμος “το απαγορεύει”, ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με πλειοψηφία έξι δικαστών σε σύνολο εννέα.

Είναι “μια τεράστια νίκη για την ισότητα” έπειτα από “δεκαετίες” μάχης, σχολίασε ο Τζέιμς Έσεκς στέλεχος της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU.

Ομοσπονδιακός νόμος του 1964 απαγορεύει τις διακρίσεις “εξαιτίας του φύλου”, όμως τα περισσότερα δικαστήρια όπως και η κυβέρνηση Τραμπ θεωρούσαν ότι αυτό αφορά μόνο την ισότητα ανδρών- γυναικών.

Μόνο περίπου 20 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν πιο συγκεκριμένη νομοθεσία και μέχρι τώρα οι εργοδότες σχεδόν στις μισές πολιτείες μπορούσαν να απολύουν κάποιον ή να του αρνούνται την προαγωγή εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Οι ομοφυλόφιλοι “μπορούσαν να παντρευτούν τη μία ημέρα και να απολυθούν την επομένη”, υπενθύμισε ο Τζο Μπάιντεν υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χαιρετίζοντας “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός” για τις ΗΠΑ.

Πολλοί Δημοκρατικοί και πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η General Motors και η Walt Disney, είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στους ομοφυλόφιλους ή διεμφυλικούς εργαζόμενους που ζητούσαν να καλύπτονται από τη νομοθεσία του 1964.

“Αξίζουν ίση αντιμετώπιση στην εργασία και σε ολόκληρη την κοινωνία”, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, εκφράζοντας την “ευγνωμοσύνη του” προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

“Περιορισμένη φαντασία”

Το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου σε άτομα του ιδίου φύλου, όμως οι υπέρμαχοι των σεξουαλικών μειονοτήτων φοβόντουσαν ότι οι δύο νέοι δικαστές που έχει διορίσει ο Τραμπ μετά την εκλογή του θα έκαναν το Δικαστήριο πιο συντηρητικό.

Όμως ένας εξ αυτών, ο Νιλ Γκόρσατς, τάχθηκε με την πλειοψηφία και ένωσε την ψήφο του με αυτή των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών και με αυτή του προέδρου του Δικαστηρίου, του Τζον Ρόμπερτς.

Οι συντάκτες του νόμου του 1964 “σε καμία περίπτωση δεν θα περίμεναν ότι το έργο τους θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα”, έγραψε. “Όμως η περιορισμένη φαντασία τους δεν είναι λόγος να αγνοήσουμε τις προβλέψεις της νομοθεσίας”, πρόσθεσε ο Γκόρσατς, ο οποίος είναι γνωστός για την πίστη του στο γράμμα του νόμου.

Ο Μπρετ Κάβανο από την πλευρά του, που επίσης διορίστηκε από τον Τραμπ εξαιτίας των συντηρητικών του απόψεων, ήταν αντίθετος με την απόφαση, εκτιμώντας ότι το Κογκρέσο και όχι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφανθεί για την επέκταση της ισχύος του νόμου του 1964.

Ωστόσο και παρά την αντίθεσή του σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να χαιρετίσουμε αυτή τη σημαντική νίκη για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες στις ΗΠΑ”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]