Σχεδόν το ίδιο ποσοστό έχουν συγκεντρώσει τα τρία πρώτα κόμματα στην Ιρλανδία μετά τις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου, με το αριστερό κόμμα του Σιν Φέιν να καταγράφει μεγάλη άνοδο και να είναι σε απόσταση αναπνοή από το Φάιν Γκέιλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ αλλά και το Φιάνα Φάιλ.

Συγκεκριμένα, το Σιν Φέιν -σύμφωνα με το exit poll- συγκεντρώνει το 22,3%, το Φάιν Γκέιλ 22,4% και το Φιάνα Φάιλ 22,2%. Το Σιν Φέιν στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει μόλις το 13,8% και 28 έδρες. Η άνοδος του Σιν Φέιν αποτυπώνει την οργή των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των νέων για την στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα αλλά και για την έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία, το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει σήμερα το πρωί και θα είναι μακρά, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα περίπλοκου τρόπου ψηφοφορίας, καθώς υπολογίζεται να τελειώσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Εάν επαληθευτεί η εκτίμηση του exit poll, τότε κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία αλλά ούτε και τον μεγαλύτερο ποσοστό καθώς φαίνεται να ισοψηφούν στην πρώτη θέση. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι μακρύς.

Με πληροφορίες από Guardian και Irish Times

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια