Το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών δομών υγείας.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας για όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Περίπου 2000 κλίνες, εννέα εργαστήρια και χιλιάδες προσωπικού έχουν ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Leo Varadkar σε συνέντευξη τύπου στις 24/3. Ταυτόχρονα, ο υπουργός υγείας Simon Harris είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για την αντιπαράθεση “δημόσια ή ιδιωτική υγεία”», όταν ερωτήθηκε για τη κρίση του Covid-19.

«Εννοείται πως πρέπει να υπάρχει ισότητα στην περίθαλψη, όσοι ασθενούν από τον ιό θα περιθάλπτονται δωρεάν και θα αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός ενιαίου, εθνικού νοσοκομειακού συστήματος. Κατα τη διάρκεια της κρίσης, το Κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των ιδιωτικού υγειονομικών δομών και θα διαχειριστεί όλους τους πόρους για το κοινό όφελος όλων των πολιτών. Δεν μπορεί να συζητάμε για “δημόσιο εναντίον ιδιωτικού” όταν έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία», είπε ο Harris.

Στις 23/3 εμφανίστηκαν 219 κρούσματα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 1125, με έξι επιβεβαιωμένους θανάτους.

Κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια καινούρια δέσμη μέτρων το απόγευμα της περασμένης Τρίτης: Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις κλείνουν και θα επιβληθεί περιορισμός στις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων.

«Καθώς διερχόμαστε από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας, έχουμε ζητήσει από τον ιρλανδικό λαό να κάνει μεγάλες και δύσκολες θυσίες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλα είναι λίγο εξωπραγματικά για τον κόσμο, ο οποίος δεν το περίμενε. Είναι κάτι που έφτασε στη χώρα και τον κόσμο πολύ γρήγορα», ανέφερε ο Harris. Πρόσθεσε ότι ο ιρλανδικός λαός «ανταπροκρίνεται στην πρόκληση» και ότι υπάρχουν «από νωρίς πολλά ενθαρρυντικά σημάδια».

Ωστόσο, είπε πως «τώρα έιναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα» και ότι χρειάζεται «εντατική, σταθερή δράση της δημόσιας υγείας» για να καμφθεί η καμπύλη εξάπλωσης του ιού.

Τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τρίτης μετά από συνεδρίαση με την Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για την Δημόσια Υγεία και θα ισχύσουν μέχρι την Κυριακή 19 Απριλίου.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν διαταχθεί να κλείσουν, μαζί και με τα εστιατόρια και καφέ που δεν μπορούν να υλοποιήσουν την επιλογή του take-away. Σουπερμάρκετ και φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Δεν θα υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές την ημέρα θα μπορεί ο καθένας να βγαίνει από το σπίτι, αλλά ζητείται από τον κόσμο να μην υπερβαίνει τις ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι εκτός και αν η παρουσία στον χώρο εργασίας κρίνεται απαραίτητη.

Κλείνουν όλα τα θέατρα, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κέντρα αναψυχής, κομμωτήρια, πρακτορεία στοιχημάτων, αγορές, καζίνο, βιβλιοθήκες και παρόμοιοι χώροι. Ακυρώνονται όλα τα αθλητικά γεγονότα, ακόμα και αυτά που γίνονται κέκλεισμένων των θυρών, όπως επίσης κλείνουν και όλα τα πάρκα και οι παιδικές χαρές.

Ο Varadkar επίσης επιβεβαίωσε ότι το επίδομα ανεργίας για την πανδημία του Covid-19 θα φτάσει τα 350 ευρώ, ενώ η Επιτροπή Εσόδων θα προχωρήσει σε ένα προσωρινό σχέδιο κάλυψης του 70% όλων των μισθών έως 38.000 ευρώ τον χρόνο.

*Από το συνεργατικό μέσο της Θεσσαλονίκης alterthess.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια