Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, ζήτησε συγγνώμη για το θανάσιμο τραυματισμό ενός Παλαιστίνιου αυτιστικού άνδρα από την αστυνομία.

Η δολοφονία του 32χρονου Iyad Halak, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο, προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη και αναζωπύρωσε τις καταγγελίες για την υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

“Λυπόμαστε πολύ για το περιστατικό κατά το οποίο ο Iyad Halak δέχθηκε το θανάσιμο πυροβολισμό και συμπάσχουμε με τη θλίψη της οικογένειας. Είμαι σίγουρος ότι η έρευνα θα διενεργηθεί γρήγορα και θα φτάσουμε σε συμπεράσματα”, δήλωσε ο Gantz.

Οι συγγενείς του Halak λένε πως ο 32χρονος είχε αυτισμό και κατευθυνόταν σε ένα “σχολείο για νέους με ειδικές ανάγκες”, όπου παρακολουθούσε τα μαθήματα καθημερινά, όταν τον πυροβόλησαν.

Η αστυνομία του Ισραήλ υποστηρίζει ότι εντόπισε έναν ύποπτο με ένα αντικείμενο που έμοιαζε με πιστόλι. «Του ζήτησαν να σταματήσει και άρχισαν να τον κυνηγούν με τα πόδια. Στη διάρκεια του κυνηγητού, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του υπόπτου», επεσήμανε ο Μίκι Ρόζενφελντ, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο οποίος αργότερα δήλωσε πως δεν βρέθηκε κάποιο όπλο.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αστυνομικοί ανακρίθηκαν μετά το περιστατικό, ενώ ο δικηγόρος του ενός έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Παλαιστινιακές και ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για χρήση υπερβολικής βίας σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε σκοτώνοντας άτομα που θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί είτε χρησιμοποιώντας θανατηφόρα βία όταν οι ζωές τους δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Μερικοί ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων συγκρίνουν το φόνο του Halak το Σάββατο με τις πρόσφατες περιπτώσεις αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η ένταση έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ελπίζει να προχωρήσει ένα σχέδιο επέκτασης της κυριαρχίας του σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, κάτι που θα σημαίνει τη de facto προσάρτησή τους.

Οι Παλαιστίνιοι, αραβικά κράτη, ο ΟΗΕ και ευρωπαϊκά κράτη έχουν προειδοποιήσει κατά της κίνησης αυτής, ενώ οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Την Παρασκευή 29/5 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι τα στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του.

Με πληροφορίες από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια