του Θεόδωρου Ανδρεάδη – Συγγελλάκη στην Εφ.Συν.

H συμφωνία της Μάλτας σώζει ζωές. Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο για τους 121 πρόσφυγες και μετανάστες

Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να μην τροποποίησε, ακόμη, τη νομοθεσία που είχε επιβληθεί από τον Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, αλλά έχει προχωρήσει σε ουσιαστική αλλαγή της στάσης της. Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο, στην Κάτω Ιταλία. Και σε ειδική ανακοίνωσή του το υπουργείο, του οποίου στο παρελθόν προΐστατο ο Σαλβίνι, έκανε γνωστό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία για την ανακατανομή των συνολικά 121 μεταναστών που βρίσκονται στα δύο πλοία». Συνεχίζεται, δηλαδή, η εφαρμογή των όσων είχαν συμφωνηθεί στη Μάλτα, με στόχο την κατανομή των βαρών στις πλάτες όλων (ή τουλάχιστον αρκετών) των χωρών- μελών της Ενωσης.

H κυβέρνηση Κόντε, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δήλωσαν ήδη διατεθειμένα να φιλοξενήσουν μέρος των μεταναστών και προσφύγων αυτών. Ο δε δήμαρχος του Παλέρμο, άλλωστε, Λεολούκα Ορλάντο, τόνισε ότι η πόλη του προσφέρεται να δεχθεί τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Η αντιπολίτευση της Λέγκας, βέβαια, δεν εγκαταλείπει τις ξενοφοβικές της διαθέσεις. Πανηγυρίζει, επειδή το ειδικό δικαστήριο που κρίνει τα αδικήματα των εν ενεργεία υπουργών, αποφάνθηκε ότι μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλή λιμάνια» όλα τα λιμάνια της εκάστοτε χώρας που έχει δώσει τη σημαία της σε διασωστικό σκάφος ΜΚΟ. Μια απόφαση με σκεπτικό που πλησιάζει αρκετά σε αυτά που έλεγε ο Ματέο Σαλβίνι, όταν άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική των «κλειστών λιμανιών».

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν προέχει, πάντα, η διάσωση των ναυαγών. Βάσει της κύριας αυτής αρχής, ακριβώς, αθωώθηκε από τα ιταλικά δικαστήρια και η Γερμανίδα καπετάνιος Κάρολα Ρακέτε, η οποία παραβίασε, ως γνωστόν, την απαγόρευση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών και πριν από πέντε μήνες μετέφερε τους μετανάστες του πλοίου Sea Watch στην ξηρά.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, στη φάση αυτή διαπιστώνει με ικανοποίηση την όλο και ουσιαστικότερη εφαρμογή της συμφωνίας της Μάλτας, η οποία βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Με την ελπίδα να περάσουμε, κάποια στιγμή, από τον εθελοντικό της χαρακτήρα στην υποχρεωτική υιοθέτηση από όλες τις χώρες της Ένωσης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]