Ούτε 50 χρόνια δεν έχουν περάσει από εκείνη την 19η Ιανουαρίου του ’69, τη μέρα που ο Τσέχος φοιτητής Jan Palach αυτοπυρπολήθηκε.Το σύμφωνο της Βαρσοβίας, που “επέτρεψε” την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία, ήταν η αιτία της θανάσιμης πολιτικής διαμαρτυρίας του Palach. Την κηδεία του ακολούθησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας.

Τριάντα έξι μέρες αργότερα ο Jan Zajic αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Wenceslas, στο ίδιο μέρος με τον Palach, για τον ίδιο λόγο. Τον Απρίλιο του 1969, την Μεγάλη Παρασκευή, ακολούθησε ο κομμουνιστής Evzen Plocek.

Η αυτοπυρπόληση είναι τακτική διαμαρτυρίας που ακολουθείται κυρίως από Θιβετιανούς και Άραβες, ωστόσο, dεν είναι λίγοι εκείνοι που έδωσαν τέλος στη ζωή τους με αυτό τον τρόπο, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου.

Αξίζει να ανατρέξουμε σε μερικές ακόμα περιπτώσεις:

Eliyahu Rips
Σε ηλικία 20 ετών, μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Λετονίας, επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, ωστόσο επέζησε. Σήμερα είναι γνωστός μαθηματικός.

Ryszard Siwiec
Ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί το 1968, σε ηλικία 59 ετών, αντιτιθέμενος στην εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Η αυτοπυρπόληση του φωτογραφήθηκε, ωστόσο ο Τύπος της Πολωνίας απαγόρευσε τη δημοσιοποίησή της.

Vasyl Makukh
Αυτοπυρπολήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας, λίγες ημέρες μετά τον Siwiec. Ήταν 40 ετών.

Romas Kalanta
Ο Λιθουανός μαθητής αυτοκτόνησε ενάντια στην επιβολή του σοβιετικού καθεστώτος στη Λιθουανία τον Μάιο του 1972. Ο θάνατός του προκάλεσε πλήθος διαδηλώσεων και ξεσήκωσε το νεολαΐστικο κίνημα. Την ίδια χρονιά, άλλοι 13 άνθρωποι ακολούθησαν το παράδειγμά του…

Oskar Brüsewitz
Αυτοπυρπολήθηκε τον Αύγουστο το 1976 στην Ανατολική Γερμανία, μπροστά σε εκκλησία στο Zeitz. Αιτία στάθηκε η καταπίεση της θρησκείας του από το καθεστώς. Ήταν Λουθηρανός πάστορας.

Oleksa Hirnyk
21 Ιανουαρίου 1978 βάζει τέλος στη ζωή του, ενάντια στην καταπίεση της ουκρανικής ιστορίας και πολιτισμού από το καθεστώς. Το περιστατικό παρέμεινε για δεκαετίες στην αφάνεια…

Liviu Cornel Babes και Vytautas Viciulis
Κάτοικοι της Ρουμανίας και της Λιθουανίας, αντίστοιχα. Αυτοπυρπολούνται την ίδια μέρα. Στις 2 Μαρτίου του 1989.

Stanislovas Zemaitis
Σε ηλικία 52 ετών τον Απρίλιο του 1990 αυτοπυρπολείται, λόγω του σοβιετικού οικονομικού αποκλεισμού της Λιθουανίας.

Rimantas Daugintis
Λίγες μέρες αργότερες, στις 9 Μαΐου, ο Λιθουανός γλύπτης έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 55 ετών, επίσης από αυτοπυρπόληση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]