«Εάν δεν αλλάξουμε ριζικά, είμαστε τελειωμένοι», προειδοποιεί η κορυφαία πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, ειδική στους χιμπατζήδες, Jane Goodall αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η Goodall πιστεύει ότι η εντατική εκτροφή ζώων συνδέεται με την πανδημία του κοροναϊού και καλεί όλους μας – από τους καταναλωτές έως τους ηγέτες και τους επικεφαλής της βιομηχανίας – να «αλλάξουμε τους τρόπους μας» και να προχωρήσουμε από τη διατροφή με βάση τα βιομηχανικά προϊόντα, σε μια διατροφή με βάσει τη χορτοφαγία.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Compassion in World Farming, η Jane Goodall είπε ότι το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση. «Η έλλειψη σεβασμού μας στα άγρια ζώα και η έλλειψη σεβασμού μας στα εκτρεφόμενα ζώα, δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση όπου ασθένειες μπορεί να διαδοθούν και να μολύνουν ανθρώπους. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον», είπε.

Για την Goodall, υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της κακομεταχείρισης των ζώων και της υγείας μας.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το COVID-19 πέρασε από ζώα σε ανθρώπους – γνωστό ως «ζωονοσογόνος» λοίμωξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον COVID-19 υποδηλώνουν ότι το SARS-CoV-2 έχει ζωονοσογόνο πηγή».

Περίπου το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους πιστεύεται ότι είναι ζωονοσογόνος. Έχει διαπιστωθεί παράνομη διακίνηση ζώων, όπως οι παγκολίνοι, που φέρουν ιούς που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τον COVID-19.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, η λύση βρίσκεται σε μας και είναι απλή. Πρέπει να «τρώμε λιγότερο κρέας ή καθόλου κρέας και να στραφούμε σε φυτικές διατροφές».

Πιστεύει επίσης ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι ολιστικές, όπως η επανεξέταση των αναγκών μας ως καταναλωτές – εξετάζοντας εάν χρειαζόμαστε όλα τα «πράγματα που συγκεντρώνουμε».

Σίγουρα με τις τρέχουσες τιμές, τα πρότυπα κατανάλωσης είναι λιγότερο από βιώσιμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, θα χρειαστεί μεγάλο κομμάτι Γης για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέλουν οι άνθρωποι για τη φύση κάθε χρόνο.

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, με τεχνικές όπως η μικρο-άρδευση και η αγροδασική ανάπτυξη που επεκτείνονται και να ασκούνται πλέον σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των αγροκτημάτων παγκοσμίως.

Και παρά την τρέχουσα κρίση, η Goodall βλέπει θετικά σημάδια: «Έχουμε προχωρήσει πολύ. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά δεν είναι αρκετοί ακόμη».

Η Jane Goodall θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το 1960. Έδωσε διάσημα στα ζώα ανθρώπινα ονόματα.

Η ανακάλυψή της ότι οι χιμπατζήδες στην Τανζανία και αλλού απειλήθηκαν από λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιέρωσε την άποψή της για την αλληλεξάρτηση του φυσικού κόσμου. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall το 1977 και είναι πλέον ηγετική φωνή για τα θέματα της φύσης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια