Ένα από τα πρώτα πρωτοσέλιδα του «Charlie Hebro» που προκάλεσαν αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο ήταν ένα που έδειχνε τον Προφήτη Μωάμεθ «πακετωμένο» με τους… πιστούς φονταμενταλιστές που έχει μπλέξει!

«Είναι σκληρό να σε αγαπούν ηλίθιοι», σκέφτεται ο Προφήτης στο εμπνευσμένο πρωτοσέλιδο.

prophet2

Κι αν πιστεύεις πως στο σκίτσο ο Μωάμεθ είναι μόνο ο Μωάμεθ, πρόβλημά σου… Ο διάλογος με φανατικούς ηλίθιους έλαβε τέλος. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ή jesuischarlie ή jesuismalakas!

Στην “Charlie Hebro” δούλευαν άνθρωποι γεμάτοι αγάπη για τον άνθρωπο και την ελευθερία. Σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι νεκροί επειδή πίστεψαν πως με το χιούμορ και τη σάτιρα θα μπορούσαν να εξευγενίσουν τις ψυχές των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων. Ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας και ιδεολογίας. Τζιχαντιστών, ισλαμοφοβικών, ακροδεξιών, αριστερών, χριστιανών, εβραίων…

Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν, γιατί αυτό εκπροσωπεί η τέχνη που υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου. Μία τέχνη που φυσικά βρίσκεται υπό δίωξη και στην Ελλάδα και παντού, αλλά που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν είχε φάει σφαίρες.

Αυτά από μένα και μία βαθιά υπόκλιση στο πενάκι που… αποκαλύπτει δολοφόνους!

Τα υπόλοιπα από σπουδαίους καλλιτέχνες που «μίλησαν» με τα σκίτσα τους για το μακελειό στο Παρίσι και την… επόμενη μέρα.

charlie1

Dave Brown, The Independent

charlie2

David Pope, The Canberra Times

charlie3

Ruben L. Oppenheimer, Netherlands

charlie4

Jamesuary, twitter.com/RteeFufkin

charlie5

Banksy

ΥΓ. Η κεντρική φωτογραφία του θέματος ανήκει στον Γάλλο καλλιτέχνη, Jean Jullien.

* Τη «Σαλαμάνδρα» του Σπύρου Πολυχρονόπουλου μπορείτε να τη βρίσκετε και στο facebook.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια