Jumbo… Παιδικά χρόνια, αναμνήσεις, παιχνίδια, χρώματα είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τα Jumbo. Τα Jumbo έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές: τα σχολεία ξεκίνησαν.

Οι δάσκαλοι και τα παιδιά πάντα ζητάνε και οι γονείς πάντα προβληματίζονται. Εξάλλου, η φτώχεια και η ανεργία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια…

Η γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών έρχεται ως άλλος ήρωας να δώσει λύσεις και να σώσει τα οικονομικά της οικογένειας, πάνω στο γνωστό επικοινωνιακό-διαφημιστικό σχήμα [πρίγκιπας πολεμάει δράκο, για ένα σκοπό και λοιπά]. Τα Jumbo υπόσχονται να «εκτελέσουν» τις υψηλές τιμές στα σχολικά είδη, με τη βοήθεια του αναβάτη τιμωρού των σχολικών λιστών, με τα… εξαιρετικά προσόντα.

jumbo2

Προσέξατε την μικρή παραποίηση  του τίτλου στο μότο της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών; Τα Jumbo πράγματι έχουν χαμηλές τιμές, τιμές που επιτρέπουν, φυσικά, κέρδη εκατομμυρίων στον ισολογισμό τους.  Πώς γίνετε αυτό; Τα πανέμορφα, παιχνιδιάρικα, χρωματιστά, χαρούμενα Jumbo προσλαμβάνουν τα άλλοτε «παιδιά τους» με 180 ευρώ το μήνα. Τα ωράρια; Ευέλικτα τετράωρα για τους εργαζομένους που φροντίζουν τα καταστήματα των παιδικών παραδείσων –για όσους συγκεκριμένα δε βρίσκονται υπό τον υπαρκτό φόβο της απόλυσης.

«Μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης της εταιρίας οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της», αναφέρει στο site της η εταιρεία. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο δυναμικό απολαμβάνει χειρότερης μεταχείρισης από τα άψυχα παιχνίδια στα ράφια. Για να μη σκεφτούμε, δε, σε τι συνθήκες τα κουκλάκια, τα αυτοκινητάκια και η Barbie παράγονται…

Τα Jumbo, όπως κάθε άλλη καπιταλιστική επιχείρηση* εκμεταλλεύονται την υψηλή ανεργία και την ανάγκη, που οδηγεί τους ανθρώπους στο να δουλεύουν με λιγότερα από όσα χρειάζονται για να καλύπτουν βασικές ανάγκες. Μπορούν να οδηγούν στα δικαστήρια ανέργους για μόλις 12 ευρώ, μπορούν να κάνουν ακριβές διαφημίσεις, αλλά δεν μπορούν να σέβονται την ανθρώπινη εργασία…

Τα Jumbo μπορούν να βγάζουν εκατομμύρια, να διατηρούν χαμηλές τιμές, άρα η προσφορά τους να έχει ζήτηση, και παράλληλα να υποπληρώνουν τους εργαζομένους, κι έτσι να τους τραγουδούν: «Jumbo, τα παιχνίδια είσαστε εσείς!».

*έτσι θα το λέω, γιατί έτσι είναι…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια