Το 1981 νοίκιασα ένα δυαράκι Ασκληπιού και Λασκάρεως,στους πρόποδες του Λυκαβηττού.Από κάτω απ΄το σπίτι είχε ένα μικρούτσικο παρκάκι με 3-4 παγκάκια, οι κάτοικοι της περιοχής, έλληνες βέβαια, δεν καταδέχονταν να κάτσουν εκεί ακόμα και το καλοκαίρι με τις μεγαλύτερες ζέστες, προτιμούσαν το αιρ κοντίσιον.

Σκουπίδια και βρώμα γέμιζαν τη μικρή πλατειούλα και τα παρτέρια,οι καλοί άνθρωποι που έμεναν τριγύρω πέταγαν απ΄τα μπαλκόνια τους όλο το σκουπιδαριό στο παρκάκι.

Κάτι λίγες εξαθλιωμένες γάτες πέρναγαν από κει μέχρι που ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες στη γειτονιά.Στην αρχή ήταν Πολωνοί,μετά Αλβανοί και κάτι λίγοι Πακιστανοί.

Οι άνθρωποι αυτοί έμεναν στα υπόγεια των πολυκατοικιών, στα δεύτερα υπόγεια καμιά φορά και έτσι ήταν αδύνατον στις μεγάλες ζέστες να επιζήσουν εκεί.

Κουβαλώντας μαζί τους και μια παράδοση συντροφικής κοινότητας με ελάχιστη βλαχομπαρόκ γκλαμουριά, άρχισαν να κάθονται στα λιγοστά παγκάκια.Τα παιδάκια τους άρχισαν να παίζουν στη μικρή πλατεία.

Σε λίγο η πλατειούλα έσφυζε από ζωή.Τα παρτέρια καθαρίστηκαν απ΄τους ίδιους τους μετανάστες, τα παγκάκια βάφτηκαν με κυριακάτικη εθελοντική δουλειά, οι γατούλες ταίστηκαν και σιγά σιγά άρχισαν να κάθονται εκεί τα απογευματα και έλληνες της περιοχής, κυρίως ηλικιωμένοι που θυμήθηκαν την πλατεία του χωριού που άφησαν για να έρθουν στο κλεινόν άστυ, μαζί με τα εγγόνια τους, τα ελληνάκια.

Κα Δημουλά, πάντα σε εκείνα τα παγκάκια υπήρχε θέση για όποιον ήθελε να καθίσει με εκείνους τους ταπεινούς και πάντα μια καλησπέρα ακουγόταν σε όλες τις γλώσσες εγκάρδια για όποιον ήθελε να χαιρετίσει την παρέα.

Έτσι κάνουν οι άνθρωποι που ανήκουν στον υλικό και όχι στον πνευματικό κόσμο της ψωροκώσταινας της καλαμοκαβαλημένης.

Σοφία Λαμπίκη (εκπαιδευτικός)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X