Σε λίγες μοναχά ώρες οι πύλες του 9ου Ireon Festival, ανοίγουν διάπλατα και μας υποδέχονται άπαντες σε ένα τριήμερο φεστιβάλ γεμάτο μουσική, χορό και καλοκαιρινή αύρα. Η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ιδανική καθώς τη σκυτάλη από το τοπικό συγκρότημα των Inout, παίρνει ο Κωστής Μαραβέγιας.

Το είδος που εκπροσωπεί είναι ολοδικό του για αυτό και δύσκολο να προσδιοριστεί. Το μόνο που μπορούμε να προσδιορίσουμε με σιγουριά είναι ότι ουδείς μπορεί να αντισταθεί στο χορό με ένα τέτοιο καλλιτέχνη επί σκηνής!

Το αντίστροφο ξεκίνημα
Για πολλούς καλλιτέχνες όνειρο, και τις περισσότερες φορές απατηλό, αποτελεί η «καριέρα» στο εξωτερικό. Για τον Κωστή Μαραβέγια τα πράγματα κύλησαν κάπως αντίστροφα. Όταν ήταν ακόμα πιτσιρικάς, σε συνδυασμό με τις πάμπολλες σπουδές του τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη μουσική θεωρία αλλά και παράλληλα με την εκμάθηση αρκετών μουσικών οργάνων, ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά στην Ιταλία, όντας frontman του συγκροτήματος Χ-Darawish. Μπάντα με ποικιλόμορφα και ιδιαίτερα στοιχεία που κατάφερε να συνδυάζει το ελληνικό με το ιταλικό στοιχείο αλλά και παραδοσιακά με ανατολίτικα χαρακτηριστικά.

Η αρχή της σταδιοδρομίας του, στην όχι και τόσο μακρινή Ιταλία συνοδεύτηκε ακόμα από την κυκλοφορία ενός δίσκου στο κάπως πιο μακρινό 1998.

Η επιστροφή στα εγχώρια εδάφη

Τρία χρόνια αργότερα αποφασίζει να αφήσει πίσω του τη ξενιτιά και να δοκιμάσει την τύχη του στην εγχώρια μουσική σκηνή. Εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες ξεπηδούσαν σαν τα άγρια μανιτάρια, αλλά ο Μαραβέγιας δεν αποτέλεσε ένα ακόμα από τους πολλούς. Πλέον σαν σόλο καλλιτέχνης κυκλοφορεί το παρθενικό του σόλο άλμπουμ 2 χρόνια μετά, το οποίο και τιτλοφορούνταν «Ραδιοπειρατής».

Από τότε ήταν που έβαζε γερά θεμέλια για την επιτυχία που επρόκειτο να ακολουθήσει. Δημιουργούσε το ολοδικό του είδος μουσικής, που ακόμα και σήμερα δεν επιδέχεται ταμπέλας. Συνδυάζει παραδοσιακά όργανα, γρήγορο ρυθμό, Βαλκανικά ακούσματα αλλά και τζαζ στοιχεία.

…και η αναγνώριση
Ο επόμενος δίσκος του, «Ιllegal» κατάφερε να συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές αλλά και να λάβει θερμή αποδοχής από μεγάλη μερίδα του κοινού.  Από «underground» μουσικός που εμφανιζόταν σε μικρά μαγαζάκια, μετατράπηκε σε ένα τραγουδιστή που στις συναυλίες του δεν έπεφτε καρφίτσα. Είχε κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει, σε μία κοινωνία όπως η ελληνική που δύσκολα αποδέχεται κάτι διαφορετικό και φρέσκο, ο Κωστής Μαραβέγιας ξεχώρισε, και αγαπήθηκε μετά μανίας χωρίς να χάσει για δευτερόλεπτο την αυθεντικότητα του.

Μετά από ακόμα ένα άλμπουμ το 2009, μία συνεργασία του έμελλε να ακουστεί σε όλα τα ραδιόφωνα της Ελλάδας. Το «φίλα με ακόμα» σε συνεργασία με τον εξίσου ταλαντούχο και πολύ καλό του φίλο, Πάνο Μουζουράκη κατάφερε αν μη τι άλλο να αποτελέσει ένα από τα πιο πολυ-παιγμένα τραγούδια της χρονιάς. Δεν μεταμορφώθηκε σε αυτό που η μουσική βιομηχανία  τον ήθελε, αλλά την έφερε ακριβώς στα μέτρα του.

Το προσωπικό του ρεκόρ
Από το 2010 και έπειτα κουβαλάει μία διόλου ευκαταφρόνητη επιτυχία αλλά και την μοναδική στο είδος τους για ένα Έλληνα καλλιτέχνη. Δίνει μία συναυλία στο Ραδιομέγαρο Μουσικής στο Βερολίνο, η οποία μεταδίδεται ταυτόχρονα σε παραπάνω από 10 χώρες. Το κομμάτι του «Rue Madame», ακούγεται για πρώτη φορά εκεί ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει ένας διαγωνισμός για τη σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ του. Ο παρθενικός μάλιστα διαγωνισμός σκηνοθεσίας για βίντεο κλιπ Έλληνα καλλιτέχνη.
Πριν λίγο καιρό η Λόλα του κυκλοφόρησε στα απανταχού δισκοπωλεία και ο νέος δίσκος έφερε μαζί του μία πλειάδα εμφανίσεων, μεταξύ και αυτών η σημερινή στην μακρινή για πολλούς από εμάς Σάμο!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X