“Απόβρασμα της κοινωνίας” χαρακτήρισε όποιον μπαίνει τσάμπα στο μετρό ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Η δήλωση έχει ήδη προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

Ο κόσμος αντιδρά, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ανεχτεί από κάποιον εκπρόσωπο της εξουσίας, με πολλαπλά προνόμια και ανέσεις, να προσβάλλει κοινωνικά ευάλωτους. Να τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά και να αναπαράγει την αντίληψη ότι για να είσαι φτωχός, “κάπου φταις κι εσύ”.

Παράλληλα, να σημειώσουμε από την πλευρά μας, ότι διαφαίνεται η πρόθεση του υπουργού να συκοφαντήσει όσους συνειδητά διεκδικούν δωρεάν μετακινήσεις. Επιχειρεί στην ουσία να τους παρουσιάσει με κοινούς παραβάτες και τζαμπατζήδες, αποσυνδέοντας το αίτημά τους από την κοινωνική πραγματικότητα που το γεννά, αλλά και από το ιδεολογικό του υπόβαθρο, που θέλει κάθε μέλος της κοινωνίας να έχει δωρεάν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Πρόκειται για μία πάγια τακτική της εξουσίας απέναντι σε  κινήματα με ριζοσπαστική δράση, προκειμένου να τα απαξιώσει και να παρουσιάσει τα μέλη τους ως παρορμητικά και περιθωριακά.

“Απόβρασμα της κοινωνίας”, είναι μία βαριά και προκλητική έκφραση, αλλά όχι τυχαία και μεμονωμένη. Παρόμοιες της, έχουν χρησιμοποιήσει με ευκολία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κατά την τωρινή διακυβέρνηση και κατά το παρελθόν. Αντανακλούν μία κουλτούρα επιβολής και όχι πραγματικής πρόθεσης για επίλυση ζητημάτων.

Πρόκειται επίσης, για μία ακόμη δήλωση, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις κι ενώ δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα είχε προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για τους αγωνιστές στη δικτατορία. Όπως και η εξαγγελία της για μέτρο ενίσχυσης για γυναίκες μόνο κάτω των 30, που θέλουν να κάνουν παιδί…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X