Την χειραγώγηση ουσιαστικά μέσω fake news παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη του στο “Πρώτο Θέμα” και μάλιστα την εξήρε ως μέτρο πειθάρχησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται “επανάληψη του «σκηνικού της ρακέτας», με αφορμή τις εικόνες που είδαμε σε παραλίες και δεδομένου ότι όσο περνούν οι ημέρες η θερμοκρασία θα ανεβαίνει”, ο Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στη συντριπτική τους πλειονότητα», αλλά παραδέχτηκε «η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση. Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη. Οι πολίτες πειθάρχησαν και πειθαρχούν όταν αντιλαμβάνονται ότι τα προτεινόμενα είναι προς το συμφέρον τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους κάνει να το αντιληφθούν».

Στην ίδια συνέντευξη και λίγο πιο πάνω, ο Χρυσοχοΐδης είχε αναρωτηθεί “αν για παράδειγμα οι πολίτες δεν δείξουν την πειθαρχία που πρέπει ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων;”

Με λίγα λόγια, ο υπουργός μάς λέει ότι καλά κάνουν τα ΜΜΕ και μεταδίδουν fake news και φτιαχτά βίντεο από παραλίες, άλση και δάση προκειμένου να μας συνετίσουν, γιατί αν δεν συμμορφωθούμε θα βγάλουν τον στρατό να το κάνει.

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τέτοιων fake news, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ρίχνοντας την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, την ίδια ώρα που η ίδια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει για ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία των υγειονομικών αλλά και των πολιτών.

Πρώτα ήρθαν οι «ουρές» στα διόδια την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση της Κυριακής για απαγόρευση κυκλοφορίας που αποδείκνυαν την «έξοδο» των Αθηναίων. Ουρές που τελικά οφείλονταν σε λιγότερα ταμεία και αλλαγές στον τρόπο πληρωμής, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κίνηση τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν υποτονική, υπήρξε πτώση 32% στην Ελευσίνα και 27% στις Αφίδνες.

Μετά ήρθε το βίντεο από την παραλία Θεσσαλονίκης, στο οποίο φαίνονται άνθρωποι να περπατάνε σημειωτόν και να περπατάνε χωρίς να κρατάνε αποστάσεις! Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε ένας κάτοικος της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, που μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, στην τηλεόραση προβλήθηκαν πλάνα από τις 17 Μαρτίου, όταν ήταν η τελευταία φορά που ο ίδιος κατέβηκε στο κέντρο και βρέθηκε στην παραλία και τον κατέγραψαν.

Εκτός από τη μαρτυρία του ανθρώπου από τη Νεάπολη, υπήρξε άλλος πολίτης της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέγραψε με την κάμερα του ποδηλάτου πραγματικά την κίνηση το απόγευμα της Δευτέρας με ακρίβεια λεπτών και ανάρτησε το video. Όπως φαίνεται η κίνηση είναι φυσιολογική, ο κόσμος ελάχιστος και οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνται κανονικά από τους πολίτες, που βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια