Ανακοίνωση των Σκαμνιωτών Λέσβου

«Τα πρόσφατα γεγονότα βίας απέναντι σε αιτούντες άσυλο, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων ακόμη και πολιτών σε διάφορες περιοχές του νησιού προκαλούν αλγεινή εντύπωση και δυσφημούν το νησί μας.

Το χωριό μας, η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας με την αλληλέγγυα στάση του απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους στην διάρκεια της μεγάλης δοκιμασίας του 2015-6. Με την ίδια συνέπεια βοήθησε μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας τις θεσμικές προσπάθειες διαχείρισης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και σύνθετου ζητήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας. Πάντα στο όνομα του νόμου και των διεθνών κανόνων, πάντα με κοινωνική ευθύνη σύμφωνα με μια μακρά παράδοση ανεκτικότητας, ανοικτότητας και φιλοξενίας.

Αυτή την τιμητική κληρονομιά καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το κάψιμο της δομής του Stage 2 που υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξασφάλιζε τη στοιχειώδη προστασία στους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στις ακτές της Βόρειας Λέσβου πριν μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Είμαστε απέναντι στις πρακτικές της μισάνθρωπης βίας που διχάζουν τον τόπο μας όταν απαιτείται η μέγιστη ενότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Στηρίζουμε τις τοπικές αυτοδιοικητικές μας αρχές στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, με σύνεση, ανθρωπισμό και σωφροσύνη.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Το Δ.Σ του Συλλόγου Σκαμιωτών Λέσβου “Παναγιά η Γοργόνα”
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαμιάς (κατά πλειοψηφία)
Η Μαριάνθη Τσάκου, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια