Της Αλέκας Ζουμή

Καραντίνα ημέρα 29η.
Eχουν δεν έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από ‘κείνο το «αγανακτισμένο» της Ιφι, «δηλαδή τώρα μόνο για τον κορωνοϊό θα μιλάμε;». Μετά από είκοσι μέρες βρεθήκαμε να κάνουμε τσιγάρο στο πεζοδρόμιο με πέντε μέτρα απόσταση. Μετά από είκοσι μέρες βρεθήκαμε… «Πόσο συχνά έκλαιγες στην καραντίνα» πιστεύω πως θα είναι η ερώτηση που θα… παίξει περισσότερο από όλες την… επόμενη μέρα. Το δακρυϊκό σημείο θα έχει αποδειχτεί το πιο ενεργό σημείο πάνω μας, όταν τα πόδια θα έχουν συνηθίσει στα 25 βήματα τη μέρα. Η φάση θυμίζει «Σπιρτόκουτο» λέει η Μαρία αλλά πολύ συχνά μου έρχεται στο μυαλό η φιγούρα της Ελεν Μπέρστιν στο «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», κυρίως στις 18.00 το απόγευμα, όταν η οθόνη πλημμυρίζει από την ευγενική μορφή του κ. Τσιόδρα και την μαγκιά του κ. Χαρδαλιά.

Καραντίνα ημέρα 29η.
Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποια χρονιά… Όχι, δεν θέλεις να σκέφτεσαι τούτες τις ώρες την Πρωτοψάλτη που την είδε πατριώτισσα στα… γεράματα αλλά να που σου σκάει στην οθονούλα για να σου πει «πόσο καλή φάση είναι να μένεις στο σπίτι». Να μένεις. Στο σπίτι. Αν έχεις σπίτι για να μείνεις.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Ευτυχώς, δεν έχουν ούτε τηλεόραση. Έτσι αποφεύγουν τις… νουθεσίες από ωραίους και ωραίες που… χουχουλιάζουν στις μεζονέτες, δοκιμάζουν την τύχη τους στη μαγειρική, βλέπουν netfix και κάνουν γιόγκα στη μπουχάρα. Πρόσφυγες και μετανάστες, άστεγοι, χρήστες ουσιών, δεν τους αφορά το σηκωμένο δάχτυλο του Χαρδαλιά, ούτε το υποκριτικό «απαγορεύεται ο συγχρωτισμός». Γνωρίζουν τι σημαίνει «εγκλεισμός» πολύ πριν φτάσει να γίνει… κανονικότητα δια στόματος του εθνικού διασκεδαστή.

Καραντίνα ημέρα 29η.
Αλληλεγγύη. Ποιοι βρίσκονται εκεί έξω; Αυτοί που βρίσκονταν πάντα… Για τους άστεγους, για τους πρόσφυγες, για τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου. Α! Ναι! Το γηροκομείο Αθηνών. Ο χώρος που το κράτος όφειλε να «προστατεύσει» από την πρώτη στιγμή της έξαρσης της πανδημίας χρειάστηκε να κάνει έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για να… τραβήξει την προσοχή της πολιτείας και αφού καλύφθηκαν οι πρώτες ανάγκες από την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας», έσπευσε και ο ΕΟΔΥ. Αλήθεια τώρα; Στην τρίτη εβδομάδα της κρίσης, έσπευσε ο ΕΟΔΥ σε χώρο που φιλοξενεί ΜΟΝΟ άτομα ευπαθούς ομάδας. Μπιούντιφουλ που λέει κι ο Μάκης. Συλλογικά μοιράζονται μερίδες φαγητού, συλλογικά συγκεντρώνονται τρόφιμα, συλλογικά στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στο υγειονομικό προσωπικό, συλλογικά βαδίζουν και ψωνίζουν για ηλικιωμένους, συλλογικά υψώνονται πανιά από συνδέσμους ομάδων. Συλλογικά στη χώρα της… ατομικότητας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Συλλογικά» μια ωραία λέξη που κάποιοι δεν θα την νιώσουν ποτέ…

Καραντίνα ημέρα 29η.
Συνελεύσεις μέσω Zoom για να ανακαλύψεις πόσο σου χουν λείψει οι συνάδελφοι/ες και η δουλειά σου… Με παιδικά παιχνίδια μέσω Skype ξαναμοιραζόμαστε βίντεο από την Ικαρία, συνδεόμαστε με το Βασιλικό, δημιουργούμε αστείες φατσούλες στην βιντεοκλήση με τη θεία και τη νονά και γελάμε με τις κουκλίτσες της Ζωής. Λείπουν οι αγκαλιές και τα φιλιά και τα μαζέματα… Βόλτα στο βουνό. Μπύρες στο La Ronda. Μεζεδάκια στη Σουρτούκω. Και όχι, δεν θα κατεβάσω ακόμη τα καλοκαιρινά…

Κανένας μόνος, καμία μόνη. Ούτε σήμερα, ούτε ποτέ.

*Στείλτε μας τα δικά σας κείμενα για τα καθημερινά βιώματα εν μέσω καραντίνας στο info@3pointmagazine.gr ή στο inbox της σελίδας μας στο facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]