Ο γαλλικός πάροχος τηλεφωνίας και ίντερνετ Orange κηρύχθηκε ένοχος για μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων της εταιρείας. Δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε σήμερα πρόστιμο 75.000 ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αποζημίωση σε μια εμβληματική δίκη που αφορούσε αυτοκτονίες τη δεκαετία του 2000, όταν η επιχείρηση περνούσε μια φάση δύσκολης αναδιάρθρωσης.Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Ντιντιέ Λομπάρντ, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ενώ άλλα διευθυντικά στελέχη καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης. Όλοι αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τις αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν γνώριζαν. Ο Λομπάρντ και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι ακολούθησαν μια «πολιτική αποσταθεροποίησης», καθώς έπρεπε να περικόψουν 22.000 θέσεις εργασίας τη δεκαετία του 2000.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και η εταιρεία ήταν υπεύθυνοι θεσμικής ηθικής παρενόχλησης και εκφοβισμού.

Αρκετοί εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια αυτής της «αναδιάρθρωσης». Η δίκη αφορούσε 39 περιπτώσεις μεταξύ 2006 και 2009: 19 αυτοκτονίες, 12 απόπειρες αυτοκτονίας και οκτώ περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών εργαζομένων δεν μπόρεσαν να συνδεθούν ευθέως και αποκλειστικά με τον χώρο δουλειάς.

Η Orange είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Γαλλίας που καταδικάζεται μ’ αυτήν την αιτιολογία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο.

*Από την Εφ.Συν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια