Στην απόλυση 6 εργατών προχώρησε την παραμονή της πρωτοχρονιάς η εταιρεία “Πίνδος” όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Ιωαννίνων. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκεται κι ένας εργάτης, ο οποίος απήργησε στις 26 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία φέρεται να επικαλέστηκε ως αιτία της απόλυσης τη χαμηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων, κάτι που ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά το συνδικάτο. «Για την εργοδοσία της “ΠΙΝΔΟΣ” που κατά τα άλλα λέει ότι είναι όλοι “μια οικογένεια”, είναι αντιπαραγωγικοί αυτοί που δούλευαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας 12-14 ώρες χωρίς ρεπό, που δουλεύουν όλες τις Κυριακές από τον Αύγουστο!».

Η «ΠΙΝΔΟΣ», συνεχίζει, «όπου δούλευαν οι γυναίκες μας και τα παιδιά μας, για να μη βλάψει τα κέρδη της, έκρυβε τα κρούσματα και μετέτρεψε το εργοστάσιο και όλη την πόλη μας σε “θερμοκήπιο” κορονοϊού!».

Το έκανε μάλιστα με τις πλάτες της κυβέρνησης, προσθέτει, «που δεν έκανε ούτε έναν έλεγχο και δεν θα γινόταν ούτε ένα τεστ αν δεν ξεσηκώνονταν πρωτοπόροι εργάτες όπως ο συνάδελφος που απέλυσαν εκδικητικά επειδή συμμετείχε στην απεργία και αν δεν είχαν στο πλάι τους το Εργατικό Κέντρο».

Η «ΠΙΝΔΟΣ», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «που στηρίζεται τόσα χρόνια και μέσα στην πανδημία με ζεστό χρήμα από το κράτος, με δικά μας λεφτά δηλαδή, αλλά και με δεκάδες αντεργατικούς νόμους για να έχει στη δούλεψή της φθηνούς εργάτες.

Ο πραγματικός λόγος για τις απολύσεις είναι η στρατηγική που έχει η μεγαλοεργοδοσία για το επόμενο διάστημα. Να γίνει πιο ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη πάλι στις δικές μας πλάτες».

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, σημειώνει, «είναι οι εργάτες σε κάθε κλάδο να δουλεύουν περισσότερο, να πληρώνονται ακόμα λιγότερο, να απολύονται πιο εύκολα και να χάσουν κι άλλα δικαιώματα. Οι εξελίξεις αυτές αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στην οικοδομή».

Αυτό για εμάς τους οικοδόμους, αναφέρει το Συνδικάτο, «σημαίνει δουλειά 10 και 12 ώρες, μεγαλύτερη εξάντληση, περισσότερα ατυχήματα στα γιαπιά για να βγει η δουλειά και να κερδίζει ο εργολάβος. Σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία, ακόμα πιο χαμηλά μεροκάματα και κλέψιμο στα ένσημα».

«Μπροστά στη νέα επίθεση που ξεκινάει το κεφάλαιο απέναντί μας δεν έχουμε κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις. Η λογική που λέει “τώρα έχουμε κρίση, τι να κάνουμε… θα σφίξουμε το ζωνάρι” έχει αποδειχτεί τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι βλαβερή για τον εργάτη. Κάνει εκπτώσεις μόνο στα δικαιώματά μας και αφήνει την εργοδοσία να θησαυρίζει.Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει η πάλη μας, να συσπειρωθούμε ακόμα περισσότερο στο Συνδικάτο και να μπούμε όλοι στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Κανένας μόνος μπροστά στη νέα επίθεση του κεφαλαίου!», καταλήγει το ψήφισμα του Συνδικάτου.

 

Από την πρόσφατη εξόρμηση στην «Πίνδος» ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια