Ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από ιδιώτη γιατρό καρδιολόγο στο ιατρείο του στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει μία γυναίκα που έκλεισε ραντεβού για μια εξέταση προκειμένου να πάρει βεβαίωση γιατρού για αθλητικό σύλλογο.

Όπως καταγγέλλει, ο γιατρός την εξέτασε σε ευαίσθητα σημεία χωρίς να χρειάζεται αφού δεν είναι της ειδικότητας του, ενώ έχει προχωρήσει ήδη σε πειθαρχική αναφορά προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και θα κάνει μήνυση στον συγκεκριμένο γιατρό.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε τη δημόσια καταγγελία της Ελένης Παπαχριστοδούλου:

«Χρειαζόμουν ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο γιατί ξεκίνησα να κάνω μαθήματα kickboxing σε αθλητικό σύλλογο. Αφού τηλεφώνησα στον ΕΟΠΥΥ και διαπίστωσα ότι το πρώτο ραντεβού ήταν για ένα μήνα αργότερα, αναζήτησα στο διαδίκτυο καρδιολόγο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ στη γειτονιά μου (Αμπελόκηποι, Αθήνα). Με αυτό τον τυχαίο τρόπο κατέληξα να κλείσω ραντεβού στο ιατρείο του καρδιολόγου Γεώργιου Λειβαδίτη στην οδό Δημητρίου Σούτσου 38 στην Αθήνα.

Το ραντεβού μου ήταν για τις 14/01/20 στις 12:30μμ. Δεν υπήρχε άλλος ασθενής σε αναμονή, ούτε γραμματέας (όπως μου είπε αργότερα ο γιατρός, ήταν άρρωστη). Μπαίνοντας στο γραφείο ο γιατρός με ρώτησε τον λόγο της επίσκεψής μου και μετά εάν έχω κάνει πρόσφατα καρδιολογικό έλεγχο και του απάντησα αρνητικά. Συμπλήρωσε και σφράγισε αμέσως τη βεβαίωση λέγοντάς μου «θεωρώ ότι θα είσαι υγιής». Στη συνέχεια και ενώ εγώ βρισκόμουν ακόμη δίπλα στο γραφείο του, μου ζήτησε να βγάλω την μπλούζα μου και το σουτιέν μου, και τα ακούμπησα στην καρέκλα. Δεν υπήρχε χώρος με παραβάν. 

Κατευθύνθηκα στο εξεταστήριο και άρχισε την εξέταση. Πρώτα έβαλε το στηθοσκόπιο στο στήθος μου για να δει όπως είπε τα ακροαστικά μου και στη συνέχεια μου έκανε καρδιογράφημα και μου είπε ότι είναι πολύ καλό. Στη συνέχεια έβαλε τζελ για να κάνει και τρίπλεξ καρδιάς το οποίο διήρκησε αρκετή ώρα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο διαρκεί ένα τρίπλεξ, όμως η παρατεταμένη εξέταση μου δημιούργησε ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας μου. Στις ανήσυχες ερωτήσεις μου με διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι όλα είναι μια χαρά αλλά έχουμε χρόνο επειδή είμαι το τελευταίο ραντεβού. Στο τέλος αυτής της εξέτασης πήρε την πρωτοβουλία να σκουπίσει μόνος του το τζελ που είχε βάλει στο στήθος μου.

Στη συνέχεια μου έβαλε τζελ στην περιοχή της κοιλιάς, χωρίς να μου εξηγήσει το λόγο και άρχισε να με εξετάζει βιαστικά εκεί, πλησιάζοντας με το μηχάνημα του υπερήχου το παντελόνι μου (φόρμα γυμναστικής) και με την αιτιολογία ότι θέλει να δει τα αγγεία μου. Μου κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο από τη δεξιά πλευρά, έβαλε και εκεί τζελ και άρχισε να εξετάζει. Στη συνέχεια μου ζήτησε να κατεβάσω κι άλλο το εσώρουχό μου. Το κατέβασα λίγο, είχε φθάσει ήδη στη μέση των γεννητικών οργάνων, αλλά ο γιατρός μου ζήτησε να το κατεβάσω εντελώς. Έμεινα λοιπόν εντελώς γυμνή με κατεβασμένο το εσώρουχο και τη φόρμα λίγο πάνω από τα γόνατα. Έβαλε τζελ στην περιοχή λίγο πιο ψηλά από τα γεννητικά όργανα. Για αρκετή ώρα έμεινε με το μηχάνημα σ’ αυτή την περιοχή γιατί όπως μου είπε ήταν δύσκολο να δει τα αγγεία. Ρώτησα επανειλημμένα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μου απαντούσε ότι όλα είναι καλά και δεν έχω κανένα θέμα αλλά επανέλαβε ότι είμαι το τελευταίο του ραντεβού και έχουμε χρόνο. Εγώ αισθανόμουνα ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και ένοιωθα πολύ άβολα, γι΄αυτό είχα σφίξει τα πόδια μου. Ο γιατρός λοιπόν μου έλεγε να χαλαρώσω και να αφήσω ελεύθερα τα πόδια μου. Αυτό συνεχιζόταν η αμηχανία μου μεγάλωνε και τότε είπα ότι έχω ένα μικρό εξόγκωμα στο αριστερό ισχίο πιο ψηλά(για να αποσπαστεί η προσοχή του από τα γεννητικά μου όργανα), και ότι το έχω από πολύ μικρή και δεν ανησυχώ. Μου απάντησε ότι ίσως είναι κάποιος λεμφαδένας ότι δεν είναι η ειδικότητα του, αλλά θα το κοιτάξει. Εγώ του ζήτησα να μου υποδείξει την ειδικότητα του γιατρού που πρέπει να απευθυνθώ. Δεν μου έδωσε μια σαφή απάντηση, μου είπε ότι ίσως ένας ακτινολόγος ή ένας χειρούργος ή παθολόγος θα μπορούσε να το δει, αλλά αφού έχει τελειώσει και εκείνος την ιατρική μπορεί να το δει ο ίδιος. Αμέσως χωρίς να πει κάτι άλλο το ψηλάφισε και έβαλε ξανά στην περιοχή, αλλά και στην κοιλιά τζελ. Μου είπε ότι κανονικά ένας ακτινολόγος έχει το κατάλληλο μηχάνημα υπερήχου για να εξετάσει το εξόγκωμα, αλλά θα προσπαθήσει και με το δικό του. Του επανέλαβα ότι μπορώ να επισκεφτώ ένα ακτινολόγο κάποια στιγμή και ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθεί ο ίδιος, αυτός όμως συνέχισε την εξέταση. Στη συνέχεια πήρε χαρτί και σκούπισε μόνος του την περιοχή πάνω από τα γεννητικά μου όργανα και όταν ξαναπήρε κι άλλο χαρτί για να συνεχίσει του το πήρα απ’ τα χέρια και σκουπίστηκα μόνη μου. Μου είπε: «δε σκουπίστηκες καλά». 

Μετά απ’ αυτό με γυμνά χέρια (χωρίς γάντια) άρχισε να ψηλαφίζει την περιοχή του μπικίνι. Το έκανε επίμονα και έντονα λέγοντας ότι παρατηρεί τους λεμφαδένες μου. Έβαζε το δάκτυλό του σε διάφορα σημεία περιφερειακά των γεννητικών οργάνων και μου ζητούσε κάθε φορά που ψηλάφιζε λεμφαδένα να βάζω και εγώ το δάκτυλό μου πάνω από το δικό του, ώστε να βγάζει το δικό του και να ψηλαφίζω κι εγώ τον αδένα. Κάποιες στιγμές ένοιωσα τα δάχτυλα του να ακουμπούν αμυδρά και πάνω στα γεννητικά μου όργανα. Όσο συνέβαιναν αυτά εγώ ένοιωθα όλο και πιο άβολα ενώ ο γιατρός μου υποδείκνυε να μην είμαι σφιγμένη και να χαλαρώσω. Έκλεισε μάλιστα την κουρτίνα του παραθύρου που ήταν μια σπιθαμή ανοιχτή λέγοντας ότι το κάνει για να μη ντρέπομαι αν και έτσι κι αλλιώς απέναντι μένει ο ίδιος. Εγώ μέχρι τότε δεν είχα προσέξει καθόλου την κουρτίνα. Άλλωστε σε ολόκληρη τη διάρκεια της εξέτασης κοιτούσα το ταβάνι. Αφού τελείωσε αυτή η «ψηλάφηση», χωρίς να μου πει να ντυθώ, μου ζήτησε να σταθώ καθιστή στο εξεταστήριο και αφού έπιασε λίγο τους αδένες στο λαιμό μου, μου ζήτησε να αφήσω τα χέρια μου τελείως χαλαρά ώστε να τα σηκώνει ο ίδιος για να δει, όπως είπε, τους λεμφαδένες στη μασχάλη μου. Με γύρισε προς το μέρος του και μου είπε «ξέρεις ότι έχεις κάποιους λεμφαδένες, έ;». Απάντησα «ναι» και μου είπε «ά, είσαι απ’ αυτές που πιάνονται λοιπόν». Συνεχίζοντας από τις μασχάλες άρχισε και συνέχισε να ψηλαφίζει το στήθος μου χωρίς να μου εξηγήσει τη σκοπιμότητα. Στη συνέχεια και ενώ παρέμενα γυμνή με κατεβασμένο το εσώρουχο και τη φόρμα, μου ζήτησε να σηκωθώ όρθια, ήρθε από πίσω μου και έβαλε το στηθοσκόπιο στην πλάτη μου και πάλι χωρίς αιτιολόγηση. Θορυβημένη και ενοχλημένη σήκωσα χωρίς να περιμένω υπόδειξη το παντελόνι μου και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα η «εξέταση» σταμάτησε. Ο γιατρός σοβάρεψε και πήγε στο γραφείο του. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε ένα φίλο του χειρούργο, όπως είπε για να πάω για το εξόγκωμα, ο οποίος όπως είπε απουσίαζε και είπε ότι θα ζητήσει από ένα φίλο του παθολόγο να μου γράψει τη σχετική εξέταση γιατί ο ίδιος δε μπορεί να το κάνει αφού δεν είναι αρμοδιότητά του και όπως είπε «θα τον πάνε φυλακή». Μου είπε ότι θα με πάρει τηλέφωνο, να ξαναπεράσω από το ιατρείο του για να πάρω το παραπεμπτικό.

Έχω ήδη προχωρήσει σε πειθαρχική αναφορά προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και θα κάνω μήνυση στον γιατρό αυτό.

Γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος έχει ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες κοπέλες! Είναι πολύ σημαντικό εάν έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό σε κάποιο άλλο άτομο να επικοινωνήσουμε!!

Εγώ ζορίστηκα αρκετά για να πάρω την απόφαση και το ρίσκο που αυτή έχει να ανοίξω δημόσια ένα τέτοιο ζήτημα, όμως κατέληξα πως απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα είναι σημαντικό να μην σιωπούμε. Καμία και κανένας δεν είναι μόνη/ος. Έτσι μπορούμε και πρέπει να τα σταματήσουμε»!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια