Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το κλείσιμο της μοναδικής Ψυχιατρικής Κλινικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ζητά η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα:

Τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία τόσο του γενικού πληθυσμού αλλά και όσων πάσχουν από κάποια υποκείμενη ψυχική διαταραχή, τη στιγμή που ένας στους τρεις ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 θα εμφανίσουν κάποια ψυχική ή νευρολογική διαταραχή σχετιζόμενη με τον κορονοϊό μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη, και μάλιστα σε πολύ ψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από 38% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες και αγγίζει σχεδόν το 50% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ, η κυβέρνηση συρρικνώνει ακόμη περισσότερο αντί να ενισχύσει και να αναπτύξει τις έτσι και αλλιώς ανεπαρκέστατες και πριν την πανδημία, δομές ψυχικής υγείας.

Με απόφαση της κυβέρνησης, της διοίκησης της 3ης Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης, κλείνει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης. Πρόκειται για ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές. Η κυβέρνηση κλείνει τη μοναδική Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, η οποία εφημερεύει καθημερινά για 5 νομούς, δεδομένου ότι κανένα από τα νοσοκομεία των όμορων νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν έχει Ψυχιατρική Κλινική ενώ ταυτόχρονα περιθάλπει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές προσφύγων της Δυτικής Μακεδονίας.

Κυρία Ράπτη, αυτές είναι οι περίφημες συστηματικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις οποίες αναφέρεστε; Κλείνετε την μοναδική Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για την ψυχική νόσο, για την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας.
Ασθενείς με Covid και ψυχιατρικές συνοσηρότητες νοσηλεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβάζονται σε ράντζα, στις αποθήκες ψυχών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση. Οι ψυχιατρικές κλινικές αποψιλώνονται από ιατρικό προσωπικό το οποίο μετακινείται για να μπαλώσει τις τρύπες άλλων τμημάτων.

Κυρία Ράπτη, όχι μόνο δεν αμβλύνετε αλλά υψώνετε και άλλους φραγμούς στη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, κυρίως όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ανάγκη για συστηματική, εξειδικευμένη, δια ζώσης παρακολούθηση και θεραπεία δεν αντιμετωπίζεται ούτε υποκαθίσταται με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα που πήγαν τα 58 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία;

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η εγκληματική απόφαση για το κλείσιμο της μοναδικής Ψυχιατρικής Κλινικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Απαιτούμε να αναπτυχθούν άμεσα και να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας (Κ.Ψ.Υ, ψυχιατρικές κλινικές, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X