Τη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε από την κυβέρνηση ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Φωτογραφίες με τις οποίες αποδεικνύεται η κακοποίηση που υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε τα σύνορα από τη Βοσνία για την Κροατία δημοσιεύει ο Guardian. Στις φωτογραφίες οι πρόσφυγες είναι φανερά κακοποιημένοι κι έχουν πάνω στα κεφάλια τους πορτοκαλί σταυρούς που έβαψαν με σπρέι οι Κροάτες αστυνομικοί.

“Είναι προφανές ότι ένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι να ταπεινώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”, σχολίασε σχετικά ο Τζακ Σάποτς από τη ΜΚΟ No Name Kitchen (ΝΝΚ), η οποία δραστηριοποιείται δύο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Επίσης είναι μέλος του Παρατηρητηρίου που παρακολουθεί τη βία στα σύνορα.

“Απ’ όσο βλέπω μέχρι τώρα, οι ενέργειες έχουν δύο κίνητρα. Είτε οι κροατικές αρχές με αυτές τις πράξεις έχουν στόχο να ταυτοποιήσουν εκείνους που έχουν απωθηθεί κι επιχειρούν να περάσουν πάλι τα σύνορα, ή ακόμη χειρότερα τις χρησιμοποιούν ως τακτική για να τους τραυματίσουν ψυχολογικά -οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι- σημαδεύοντάς τους με ένα θρησκευτικό σύμβολο”, πρόσθεσε ο Σάποτς.

Στις 6 Μαΐου στην Πολιάνα της Βοσνίας, πηγές κατήγγειλαν στη ΝΝΚ ότι αστυνομικοί απώθησαν και έβαψαν με πορτοκαλί σπρέι μια ομάδα ανθρώπων που περνούσε τα σύνορα. Από την ομάδα αυτή, εκλάπησαν επίσης χρήματα και κινητά, ενώ από αρκετούς πήραν ακόμη και τα παπούτσια. Στις 7 Μαΐου μια διαφορετική ομάδα προσφύγων που επέστρεψε στο καμπ του Μιράλ, έξω από τη Βέλικα Κλάντουσα, κατήγγειλε αντίστοιχη κακομεταχείριση.

Κάθε βράδυ ομάδες από αιτούντες άσυλο επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα από τη Βοσνία στην Κροατία. Εκεί όμως τους περιμένουν διμοιρίες αστυνομικών, οι οποίες περιπολούν εξοπλισμένες με γκλοπ, πιστόλια και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Μέλη ανθρωπιστικών αποστολών, γιατροί, συνοριοφύλακες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν τεκμηριώσει επανειλημμένα τη συστηματική κακοποίηση από την αστυνομία, η οποία χτυπά, πυροβολεί, ληστεύει ακόμη και γδύνει κάποιους παίρνοντας τα ρούχα τους.

Τη βαθιά της ανησυχία για τα περιστατικά βίας που καταγγέλλονται σε βάρος μεταναστών και προσφύγων εξέφρασε, τοποθετούμενη για το ζήτημα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

“Ο οργανισμός μας είχε λάβει από πριν και κοινοποίησε στη συνέχεια στις αρχές, σειρά από αξιόπιστες μαρτυρίες ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι είχαν επαναπροωθηθεί παράνομα από την Κροατία στη Βοσνία και στη Σερβία”, ανέφερε ο Ζόραν Στεφάνοβιτς, αρμόδιος για τις περιφερειακές επικοινωνίες του ΟΗΕ στην κεντρική Ευρώπη.

“Αυτές οι καταγγελίες υπογραμμίζουν το πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, τη βία και την υπερβολική χρήση της, τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και τη συμπεριφορά απέναντι στους ασυνόδευτους ανηλίκους”, πρόσθεσε. “Ο ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση της Κροατίας να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες για βία και κακοποίησης και να ιδρύσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγησης των γεγονότων στα σύνορα”.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020, ο ΟΗΕ είχε αναφέρει στις κροατικές αρχές 100 υποθέσεις με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Κροατία στη Βοσνία και στη Σερβία.

Παρόλα αυτά, ο Σάποτς είπε ότι τους τελευταίους δύο μήνες η οργάνωσή του εξακολούθησε να λαμβάνει καταγγελίες για περιστατικά βίας στα σύνορα με τη Βοσνία. “Μαθαίνοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη σκληρότητα κατά τη διάρκεια των επαναπροωθήσεων δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία, λόγω της αυξημένης αυτονομίας που έχουν κερδίσει οι κρατικές αρχές μέσα στις ημέρες της πανδημίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για εμάς είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να καθίστανται υπόλογες αυτές οι δυνάμεις για τις πράξεις τους”.

“Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες και η διάδοση του κορωνοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία για την αντιμετώπιση των ευάλωτων ατόμων με ακόμη μεγαλύτερη βία. Είναι απαράδεκτο”.

Τον τελευταίο μήνα, οι αρχές στη Βοσνία διέταξαν τη μεταφορά χιλιάδων ατόμων σε ένα απομακρυσμένο καμπ στη Λίπα, ένα χωριό που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από την Κροατία εξαιτίας της εκδήλωσης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Η κατασκευή του νέου καμπ προκάλεσε πανικό μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των εθελοντών, οι οποίοι φοβούνται πως το μέτρο δεν εγγυάται καμία βοήθεια στους μετανάστες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]