Από Μαρία Βενιανάκη

Ο κενός χρόνος μου το επιτρέπει. Απέναντι στην ανυπαρξία  της καθημερινής πλοκής  τα συναισθήματα μου πλέκουν τον πιο γερό ιστό με τον περίγυρο και με τον  εαυτό μου. Είμαι ζωντανή  και σε εγρήγορση.

Είναι Απρίλης  του 2020 και   οι μαθητές  του κλειστού σχολείου, της καραντίνας και  του  εγκλεισμού  δεν μπορούν «να γευτούν» τις μυρωδιές της άνοιξης  που δεν λέει   να έρθει , να μας αφυπνίσει να μας συγκινήσει!

Έγιναν  όλα  σε μια στιγμή και δεν προλάβαμε να πούμε , ούτε καλό απόγευμα. Μέσα στη ζάλη της κουραστικής μέρας, και του αναστεναγμού πως μια ακόμα μέρα και ώρα  ιστορίας τέλειωσε γιατί πάλι δεν πρόσεχαν  μερικοί, φύγαμε χωρίς να αποχαιρετιστούμε!

Οι μαθητές όμως, μου στέλνουν στα μηνύματα τους, καρδούλες, στην άσκηση της «επιβεβλημένης  ασύγχρονης εκπαίδευσης » !

Έκανα μια βόλτα μέχρι το σχολείο και ένιωσα σα να με καλωσορίζουν ανύπαρκτες φωνές, άδειες αγκαλιές , χωρίς το γνωστό  θόρυβο από τις μπάλες  που χτυπούν αλύπητα τους τοίχους, χωρίς  τα νερά που τρέχουν και  πιτσιλίζουν τα κόκκινα πρόσωπα τους.

Στο μυαλό μου ζωντάνεψαν οι καθημερινές μας συγκρούσεις, οι ήρεμες παραδόσεις, οι ταινίες που είδαμε , οι ατέλειωτες συζητήσεις που κάναμε για το σχολείο «φυλακή»…

Κι ύστερα αναλογίστηκα στην επιστροφή  όλα όσα  έμειναν στη μέση , στην αβεβαιότητα του λιμού, στην απρόσωπη επικοινωνία  με τα μηνύματα  και τις απαντήσεις…

Άραγε  τα ερωτηματικά μου, τα ερωτηματικά τους θα καλυφτούν ποτέ; Έχουν καταλάβει τα παιδιά μας  πως το σχολείο είναι η ζωή μέσα από τη ζωντάνια των εφηβικών χαμόγελων, των προβληματισμών, των μαθημάτων, της γνώσης και της ανθρωπιάς;

Θέλω όμως οπωσδήποτε να καταλάβουν πως τα όνειρά μας δεν  μπαίνουν σε καραντίνα. Τα όνειρα είναι πάρα πολύ δυνατά, στο μέτρο που είμαστε αδύνατοι απέναντι στον εαυτό μας !!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια