Με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου καταργείται η «παπική εχεμύθεια» που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, μετά την έντονη κριτική που ασκείται στην Καθολική Εκκλησία ότι ο μεγάλος βαθμός μυστικότητας που υπάρχει χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τους παιδόφιλους, να επιβάλλει τη σιωπή στα θύματα και να παρεμποδίσει την εφαρμογή του νόμου στην διερεύνηση των εγκλημάτων.

Σε ένα νέο κείμενο ο Ποντίφηκας αποφασίζει ότι η πληροφόρηση σε περιπτώσεις κακοποίησης πρέπει να προστατεύεται από τους εκκλησιαστικούς ηγέτες για να διασφαλίζει «την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα». Προσθέτει όμως ότι η «παπική εχεμύθεια» δεν θα εφαρμόζεται πλέον σε κατηγορίες που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση, δίκες και αποφάσεις υπό τον Κανόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Επίσης ο Πάπας ανέβασε από τα “14 και κάτω” στα “18 και κάτω” έτη το ηλικιακό όριο, κάτω από το οποίο το Βατικανό θεωρεί ότι πορνογραφικές εικόνες είναι παιδική πορνογραφία.

Οι νέοι κανόνες εκδόθηκαν σήμερα, ημέρα των 83ων γενεθλίων του Ποντίφηκα καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια έκρηξη σκανδάλων κακοποίησης, τη δική του ολιγωρία και την απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία.

Πηγή: A.P.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια