Του Γιώργου Μουρμούρη από το ΠΡΙΝ

Σε μία κατάμεστη από αλληλέγγυους αίθουσα ξεκίνησε την Παρασκευή η δίκη των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, τον περασμένο Νοέμβριο. Η διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, ενός αστυνομικού ομάδας της ΟΠΚΕ που βρισκόταν στο σημείο –η οποία επιχείρησε από κοινού με τη διμοιρία των ΜΑΤ– και ενός αστυνομικού της εν λόγω διμοιρίας.

Και οι δύο μάρτυρες κατηγορίας, κατά την εξέτασή τους από τους συνηγόρους υπεράσπισης, υπέπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ οι καταθέσεις τους ήταν αποκαλυπτικές για τις κατευθύνσεις που τους δόθηκαν από τους ανωτέρους τους και το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα, από την κατάθεση του αστυνομικού της ΟΠΚΕ προκύπτει ότι η ομάδα του κλήθηκε να συνδράμει τα ΜΑΤ κατά παράβαση της αποστολής του εν λόγω σώματος και χωρίς να έχει τη σχετική εκπαίδευση. Παραδέχτηκε ότι, εξαιτίας αυτού του γεγονότος αλλά και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικράτησε από τη χρήση χημικών, ενεργούσε όντας σε σύγχυση, ενώ σε αντιφάσεις υπέπεσε, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί κινήθηκε εναντίον του φοιτητή Δημήτρη Κ., γιατί χτύπησε τον φοιτητή και σε τι συνίσταται η αντίσταση για την οποίαν κατηγορείται –μεταξύ άλλων– ο φοιτητής.

Έτσι ο εξεταζόμενος μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι χτύπησε τον φοιτητή επειδή «φώναξε “ελάτε”», κάτι που εκλήφθηκε ως απειλή! Στη συνέχεια, ως «αντίσταση» περιέγραψε την άρνηση του Δημήτρη Κ. να συνδράμει στη χειροπέδησή του. Αποκάλυψε, δε, ότι το χτύπημα στον φοιτητή δεν το κατάφερε με το υπηρεσιακό του κλομπ αλλά με άλλο, πτυσσόμενο, το οποίο «φέρει το 90% των αστυνομικών», παρά το ότι δεν παρέχεται από την υπηρεσία.

Η κατάθεση του αστυνομικού της διμοιρίας των ΜΑΤ κινήθηκε μεταξύ του «δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω» και αντιφάσεων ως προς τον χώρο και τον χρόνο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, οι περιγραφές του ως προς τον χώρο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, το προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, ήρθαν σε τρανταχτή αντίθεση με τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο από την επιχείρηση των ΜΑΤ. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αστυνομικός των ΜΑΤ δεν αναγνώρισε τον Γιάννη Π. ως αυτόν που του επιτέθηκε, όπως κατηγορείται, ενώ ανέφερε ότι τον είδε το βράδυ της ίδιας μέρας στη ΓΑΔΑ, μετά την προσαγωγή του φοιτητή —που «απήχθη» κάτω από το σπίτι του.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Μαζική ήταν η παρουσία φοιτητών και αγωνιστών του νεολαιίστικου κινήματος, ενώ το δικαστήριο «κατακλύστηκε» από πλήθος ψηφισμάτων αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, ψηφίσματα που ζητούν την αθώωση των κατηγορουμένων εξέδωσαν 50 σωματεία εργαζομένων, 58 φοιτητικοί σύλλογοι, 25 κινήσεις πόλης, εργατικά σχήματα, φοιτητικές παρατάξεις, 9 εργατικές λέσχες και άλλες συλλογικότητες, 20 πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, δύο δημοτικά συμβούλια, ενώ επιστολές συμπαράστασης απέστειλαν καθηγητές από τις σχολές τους και εκπαιδευτικοί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]