Σκηνικό έντασης και βίας στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλλαν στο χώρο για να διαλύσουν τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει το πρωί σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι στο νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από την ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως “στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές”.

Στην ουσία ο πρύτανης επικαλέστηκε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 του νόμου 4777/21 για το πειθαρχικό παράπτωμα της “παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του”.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για άλλη μια φορά χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία απένατι στους συγκεντρωμένους. Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι δυνάμεις των ΜΑΤ με όλο τους τον εξοπλισμό μπήκαν μέσα στο πανεπιστήμιο και παρατάχθηκαν μπροστά στους συγκεντρωμένους φοιτητές. Λίγη ώρα μετά υπήρξε βίαιη καταστολή από την μεριά των ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων και ξυλοδαρμό φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες του alerta.gr, οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν πολύ προκλητικοί σπρώχνοντας και ψεκάζοντας με χημικά αδιακρίτως φοιτητές, καμεραμέν, ρεπόρτερ, ακόμη και άτομα που είχαν ήδη προσαγάγει.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ο τραυματισμός δύο φοιτητριών που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαγωγές έχουν ανέλθει στις 30 και οι συλλήψεις στις πέντε. Μάλιστα όσο ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση καταστολής στο σημείο συγκεντρώθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν επίσης από τα ΜΑΤ.

Οι φοιτητές ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν σε πορεία στην Εγνατία η οποία κατέληξε πριν λίγο στο Άγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 17:30 έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων και των προσαχθέντων.

Δήλωση Πανεπιστημιακών: Με φρίκη παρακολουθούμε την εισβολή των ΜΑΤ με πρόσκληση του πρύτανη

Ανακοίνωση για την καταστολή των ΜΑΤ εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ και ΠαΜακ στην οποία επισημαίνουν ότι “με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εισβολή, κατόπιν πρόσκλησης του πρύτανη, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, το ξύλο, τη ρίψη χημικών, τις προσαγωγές, και τα (καταγεγραμμένα και ειδεχθή) βασανιστήρια φοιτητριών και φοιτητών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου”.

“Μέσα από το παράλληλο σύμπαν της «τηλεκπαίδευσης» αναγκαζόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση τον βιασμό του πανεπιστήμιου από την κυβέρνηση, που φτάνει πλέον στα όρια της εγκληματικής βίας και της εξώφθαλμης υποκρισίας!” σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

“Μένουμε ακλόνητα δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται. Μαζί θ’ αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας”.

*Με πληροφορίες από alterthess.gr, Εφ.Συν, alerta.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια