Στις 24 Φεβρουαρίου πέθανε η Κάθριν Τζόνσον, η μαθηματικός της NASA που συνέβαλε καθοριστικά στις πρώτες επανδρωμένες αποστολές της Αμερικής στο διάστημα. Παρόλο που η συμβολή της ήταν ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την επιστήμη όσο και για την ιστορία της Αμερικής, η Τζόνσον παρέμεινε άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι το 2016, όταν η ταινία “Hidden Figures” ανέδειξε την ιστορία εκείνης και άλλων δύο μαύρων γυναικών , της Ντόροθυ Βόγκαν και της Μαίρη Τζάκσον, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Mercury της NASA. Η ταινία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και πυροδότησε το ενδιαφέρον διαφόρων επίσημων φορέων για τα στερεότυπα στην επιστήμη, αφού πρόκειται για μια ιστορία έμφυλου και φυλετικού ρατσισμού, στο ιστορικό περιβάλλον της ψυχροπολεμικής Αμερικής.

Η Κάθριν Τζόνσον ήταν μία από τους πρώτους τρεις Αφροαμερικανούς (η πρώτη γυναίκα) που εισήχθησαν σε μεταπτυχιακές σπουδές στο West Virginia University, το 1939. Το 1953 ξεκίνησε να εργάζεται στη NASA και λίγο αργότερα, η θέση της μεταφέρθηκε από το τμήμα υπολογισμών στην έρευνα πτήσεων. Μετά από πολλά χρόνια πίεσης, το 1958 κατέκτησε το δικαίωμα να παρακολουθεί τις συναντήσεις του τμήματος διοίκησης και ελέγχου, που αργότερα έγινε το Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής. Ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε τέτοιες συναντήσεις. To 1960 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναφέρεται για τη δουλειά της σε αναφορά του τμήματος ερευνών της νεοσυσταθείσας Εθνικής Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ.

Στο πρόγραμμα Mercury, το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, η Τζόνσον συνέβαλε στην ανάλυση τροχιάς που έκανε τον Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο διάστημα, το 1961. Στις 20 Φεβρουαρίου 1962, ο Τζον Γκλεν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη, σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για την ιστορία της Αμερικής. Ακόμα, έκανε υπολογισμούς πάνω στις τροχιές τον Ιούλιο του 1969, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στο φεγγάρι.

Το 2015, ο Μπάρακ Ομπάμα την βράβευσε με το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας. Τον Νοέμβριο 2019, επιλέχθηκε για να λάβει το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, την υψηλότερη τιμή που αποδίδεται από το Κογκρέσο σε κάποιον πολίτη.

Πέρασαν 56 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα για να αναγνωριστεί η συμβολή της Κάθριν Τζόνσον.

Η ιστορία της είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες που διαβάζουν βιβλία γεμάτα ονόματα λευκών ανδρών. Η ανάγκη να αναδειχθούν γυναικεία πρότυπα στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά είναι σημαντική για όλη την ανθρωπότητα. Τα κοινωνικά στερεότυπα δεν αποκλείουν απλώς γυναίκες ή μαύρους ή άτομα με αναπηρία, χάνονται ευκαιρίες για την επιστημονική έρευνα και εξέλιξη.

Η Κάθριν Τζόνσον έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ιστορικά επιτεύγματα της αεροδιαστημικής και ήρθε η μέρα που αντί να μιλάμε για τον πρώτο άνδρα που πάτησε στο φεγγάρι μιλάμε για την πρώτη γυναίκα που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι.

Διαβάσαμε:

https://www.theguardian.com/science/2020/feb/24/katherine-johnson-obituary

https://www.theguardian.com/science/2020/feb/24/katherine-johnson-nasa-mathematician-hidden-figures-dies-101?fbclid=IwAR3drN1KnAAZITsNNOTBfCeiFzdKaucZenohukcEwIX2RwBpEdZzOU6emGg

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts